Банки України за рік отримали рекордний прибуток – 60 мільярдів

Банки України за рік отримали рекордний прибуток – 60 мільярдів

Фото: УНІАН

Лідер за прибутками - "ПриватБанк".

Банки України другий рік поспіль завершили рекордним прибутком, отримавши 2019 року результат на рівні 59,6 млрд грн.

Про це йдеться на сайті Національного банку України.

Порівняно з показником за 2018 рік прибуток банків зріс майже втричі. Зазначається, що доходи банків за рік зросли на 19,5% - до 244,4 млрд грн, витрати - на 1,4%, до 184,8 млрд грн.

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова пояснила, що зростання прибутку зумовлене високою операційною ефективністю банків за низьких відрахуваннях до резервів, при цьому на інвестування в ОВДП припадає лише 12% доходів держбанків. Також вона зазначила скорочення кількості збиткових банків удвічі і показник віддачі на капітал ROE, який в Україні становить 34,2%, і перевищує загальноєвропейський показник на рівні 7% і показники країн-сусідів.

За словами Рожкової, лідер - "ПриватБанк", який отримав 32 млрд грн прибутку. Вона наголосила на необхідності підвищити операційну ефективність "Ощадбанку" і "Укрексімбанку".

"Завжди будуть такі високі прибутки? Ні, завдяки сповільненню інфляції відсоткові ставки знижуватимуться, а значить і знижуватиметься відсоткова маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій і небанківського сектору, стандарти розкриття інформації споживачам сприятимуть посиленню конкуренції і вимагати від банків більш зваженого підходу до формування ціни на продукти. Але це не скасовує той факт, що банківський сектор сьогодні в прекрасному стані", - наголосила Рожкова.

Раніше стало відомо, скільки українців довірили банкам свої гроші. Більше половини - це вклади у національній валюті. Банки-учасники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 2019 рік наростили обсяг вкладів фізичних осіб на 8%.

Економічні новини

Економічні новини

Повʼязані теми:

Наступна публікація