Коли в Україні підвищать тарифи на комуналку

Коли в Україні підвищать тарифи на комуналку

Для українців здорожчає комуналка / Фото: УНІАН

Підвищення тарифів буде поетапним.

Потреба приведення адміністративних цін і тарифів до їхнього економічно обґрунтованого рівня стане основним чинником зростання інфляції в Україні у наступних роках.

Про це свідчить інфляційний звіт за квітень від Національного банку.

"Зважаючи на високу соціальну значущість тарифів, очікується, що їхнє підвищення супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки. На прогнозному горизонті рівень адміністративної інфляції визначатимуть насамперед урядові рішення з приведення тарифів на послуги ЖКГ до ринкових рівнів у зв'язку з потребою усунення дисбалансів в енергетичному секторі", – зазначають експерти НБУ.

Прогноз НБУ враховує можливе підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів поточного року. Натомість мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання завершиться лише наступного року.

Раніше газопостачальна компанія "Нафтогаз України" повідомила, що її річний тариф на газ в період від 1 травня 2023 року до 1 травня 2024 року залишиться на рівні 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Нагадаємо, Нацкомісія вже оприлюднила попередні тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Очікується, що тарифи підвищуватимуть у два етапи: спочатку 1 квітня і ще раз 1 липня. Вартість послуг після підвищення подорожчає приблизно на 30%.

В Україні можуть удвічі підвищити тарифи на світло. Втім, поки в уряді не озвучують варіантів перегляду цін.

Підвищення тарифів дасть змогу збільшити зарплати енергетикам та іншим працівникам критичної інфраструктури, а також проводити аварійні відновлювальні роботи.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація