Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
5 страв з кукурудзи, про які ви не підозрювали

Все ще по-старому варите качани? Час скористатися досвідом американців і мексиканців, які готують з кукурудзи безліч різних страв. Зрозуміло, там само – за океаном, придумали не один хитрий пристрій для відокремлення молодих і м'яких зерен від основи, але вистачить і важкого гострого ножа. З жовтими качанами, зеленню і краплею фантазії у вас завжди восени буде можливість приготувати бюджетні та оригінальні страви.

Як відокремити зерна від качана

Найпростіший спосіб, відомий не одне століття – за допомогою гострого і важкого ножа.

Беремо качан, видаляємо все листя і рильця, відрізаємо або відриваємо вершечок, ставимо його вертикально в глибоку миску і плавним рухом зверху вниз, зрізаємо пласт за пластом.

кукуруза

Якщо немає миски, покрийте дошку шматком тканини, і тоді врешті все, що вам знадобиться, – зібрати всі 4 кінці матеріалу і зсипати зерна в ємність для готування.

Легкі, але ситні страви, які не вимагають особливих витрат часу і праці з максимально оригінальним смаком, корисні і недорогі – це ідеальний вибір для осені.

Білий корн-салат

кукуруза_3
www.credits

Інгредієнти на 4 порції:

2 ст. свіжих кукурудзяних зерен

100 г сиру фета

кілька гілочок свіжого чебрецю або 1 ст. л. сушеного

1 ч. л. кмину

сік ½ лайма

дрібка білого перцю

½ Ст. айрану або кефіру

1 ч. л. французької гірчиці

Варити зерна в окропі 5-7 хвилин. Змішати айран з гірчицею, додати сік лайма, перець і злегка роздавлений кмин. Ще теплу кукурудзу полити приготованим соусом і посипати накришеною фетою і чебрецем. Перемішати і прикрасити за бажанням часточкою лайма.

За бажанням можна додати інші види білого сиру – адигейський, аматорський або бринзу.

Обвуглена сальса

кукуруза_4
www.credits

Інгредієнти на 4 порції:

4 ст. свіжих зерен кукурудзи

300 г червоних і/або жовтих помідорів черрі

1 маленьку червону цибулю, нарізану кубиками

1 подрібнений чилі (сорт халапеньйо)

сік з 1 середнього лайма

1/3 ст. крупно нарізаної свіжої кінзи

кухонна сіль

Нагрійте велику чавунну сковороду або розігрійте домашній гриль. Обсмажуйте ядра доти, поки хоча б половина не буде практично обвуглене – в загаломі близько 12-15 хвилин.

Розріжте помідори навпіл і додайте цибулю, халапеньйо і сік лайма в мисці. Додайте кукурудзу, приправте сіллю і перемішайте. Прикрасьте кінзою і оддразу подайте на стіл.

Зелень кінзи можна сміливо замінити будь-якою іншою.

Цей салат можна зберігати в холодильнику мінімум добу.

Есквітес – мексиканський смажений салат

кукуруза_5
www.credits

Інгредієнти на 4-6 порцій:

2 ст. л. рослинної олії

2 зубчики часнику

400-500 г свіжих зерен кукурудзи

1/2 ч. л. солі

1 подрібнений бутон гвоздики

1/4 ст. нарізаного свіжого кропу

1 маленький чилі

3 ст. л. подрібненого сиру котіха або пармезану

2 ст. л. майонезу

1 ст. л. свіжого соку лайма

1 1/2 ч. л. порошку червоного перцю

Нагрійте олію у великій чавунній сковороді на середньому вогні, всипте кукурудзу і обсмажуйте, періодично помішуючи, до золотавого кольору – близько 15 хвилин. В кінці киньте роздавлені зубчики часнику, накрийте кришкою і відразу вимикайте вогонь.

Змішайте у великому салатнику всі інші інгредієнти з половиною натертого сиру. Додайте ще теплу кукурудзу і посипте сиром, що залишився.

Котіха – сорт мексиканського білого твердого сиру. Його можна замінити пармезаном або, як варіант, добре витриманою бринзою.

Зерна можна приготувати заздалегідь і зберігати в герметичному контейнері в холодильнику. Перед приготуванням їх необхідно злегка підігріти або просто заздалегідь дістати з холодильника.

Кукурудзяні млинці

кукуруза_2
www.credits

Інгредієнти на 6-8 порції:

1 1/2 ст. борошна

2 ст. л. кукурудзяного борошна

1 ст. л. цукру

2 ч. л. порошку для випічки

1 ч. л. солі

1/2 ч. л. каєнського перцю

зерна від 3 великих качанів

1/2 середнього подрібненого чилі

2 ст. л. дрібно нарізаної свіжої цибулі

1/2 ст. молока

2 великих яйця

4 ст. л. рослинної олії

Всипте борошно, кукурудзяне борошно, цукор, розпушувач, сіль і каєнский перець разом у велику миску. З'єднайте ядра, халапеньйо і цибулю з сухими інгредієнтами. Добре перемішайте.

Змішайте молоко і яйця разом, потім вилийте в борошно і кукурудзяну суміш. Перемішуйте шпателем доти, доки суміш не стане однорідною.

Нагрійте олію у великій чавунній сковороді на середньому вогні. Набирайте по ¼ склянки тіста і викладайте на розпечену поверхню. Смажте до золотаво-коричневого кольору – від 2 до 3 хвилин кожний бік. Відкладайте оладки на заздалегідь підготовлену тарілку з паперовою серветкою. Всі обсмажені млинці знову викладіть на сковороду шарами і прогрійте разом ще 2-3 хвилини під кришкою. Подавайте з маринованою червоною цибулею, майонезом або сметаною.

Ця версія млинців готується тільки з молодих м'яких зерен, але також можливий варіант з консервованою кукурудзою.

Тісто можна заморозити про запас і зберігати до місяця в морозилці. Перед приготуванням його необхідно повністю розморозити.

Гаряча юшка "Сонячна"

кукуруза_1
www.credits

Інгредієнти на 6-8 порцій:

2 ст. ложки вершкового масла

1 подрібнений перець чилі

1/2 середньої цибулини, нарізаної кубиками

4 ст. свіжих кукурудзяних ядер

2 натертих зубчики часнику

2 ч. л. солодкої паприки

3/4 ч. л. солі

1/4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю

150 г вершкового сиру

1 ст. натертого сиру типу чеддер

1 маринований гострий перчик халапеньйо

2 ст. л. подрібненої зелені селери

1 ст. л. очищених насіннячок соняшнику

Увімкніть духовку на 220 градусів. Розтопіть масло в 22 або 24-сантиметрової чавунної формі на середньому вогні. Додайте чилі і цибулю і смажте, періодично помішуючи, поки вони не почнуть пом'якшуватися, близько 3 хвилин. Додайте кукурудзу, часник, паприку, сіль і чорний перець і підігрівайте ще 1 хвилину.

Зніміть сковороду з вогню. Викладіть в сковороду вершковий сир чеддер, мариновані халапеньйо і рівномірно розмішайте, поки весь сир повністю не розтане. Поставте в духовку на 15 хвилин. Посипте зеленню і обсмаженими насінням і подавайте страву гарячою.

Страву можна готувати і на плиті, але під кришкою.

Вершковий сир припустимо замінити плавленим, а чеддер – будь-яким твердим, але гострим сортом сиру.

Соня Яроцька

Залиште свій коментар

Вибір редакції