Американський яблучний пиріг

Дата публікації
Американський яблучний пиріг

фото: Bene Gusto

Традиційно цей десерт готують з листкового тіста, а спеції, які додають в начинку, надають йому запаморочливий аромат.

США подарували світові не лише гамбургери й картоплю фрі, а й приголомшливий яблучний пиріг. За право називатися батьківщиною цього десерту США змагаються з Англією, Францією та Росією. У кожній з цих країн є свої яблучні шедеври: тарти, штруделі, шарлотки. Всі вони прекрасні, але готуються по-різному.

Вважається, що рецепт оригінального пирога в 1620-і привезли до Північної Америки англійські колоністи. У той час десерт готували практично без додавання цукру і економили на всьому. Згодом рецепт трансформувався, а яблучний пиріг став одним із символів Америки. Традиційно його готують з листкового тіста, а спеції, які додають в начинку, надають йому запаморочливий аромат.

Інгредієнти:

1 яйце;

5-6 яблук;

200 г вершкового масла;

260 г пшеничного борошна;

130 г цукру;

½ ч.л. кориці;

30 мл води;

1 ст.л. лимонного соку;

дрібка мускатного горіха;

дрібка солі.

Час приготування: 2,5 години.

Приготування покроково:

1. Борошно просіваємо в миску, залишивши приблизно 1 ст.л. від загальної кількості для начинки. 180 г розм'якшеного масла кладемо до миски з борошном і рубаємо ножем, поки вийде розсипчаста крихта. Завдяки цьому тісто виходить ніжним. Якщо ж замішувати одразу руками, масло танутиме, та готове тісто вийде більш щільним.

2. До вершкової крихти додаємо 30 мл води, дрібку солі та яєчний жовток, 3 ст. л. цукру. Замішуємо м'яке, але еластичне тісто. Спочатку можна робити це за допомогою лопатки, потім добре вимісити руками і сформувати пружну кулю.

3. Готове тісто кладемо в холодильник мінімум на годину. Коли масло застигне і тісто стане більш твердим, ділимо його на дві частини і розкочуємо в пласт товщиною приблизно 5 мм. Одну частину тіста укладаємо на дно вогнетривкої форми. Добре укладаємо по краях і робимо проколи виделкою, щоб воно пропеклося рівномірно. Основу для пирога запікаємо 10 хвилин за температури 180°C.

4. Яблука миємо, очищаємо від шкірки та ріжемо скибочками завтовшки приблизно 3-4 мм. У миску з яблуками відправляємо корицю, дрібку мускатного горіха, цукор, що залишився, 1 ст.л борошна, лимонний сік та розм'якшене вершкове масло. Все добре перемішуємо.

5. На пропечену основу викладаємо начинку і накриваємо пиріг другим шаром тіста, защипуємо краї та обрізаємо зайве. З обрізків можна зробити декор і прикрасити яблучний пиріг. По центру робимо невеликий отвір, щоб під час випікання виходила зайва волога. Зверху пиріг змащуємо яєчним білком.

6. Випікаємо американський яблучний пиріг 50-60 хвилин за температури 180°C. Час приготування залежить від розміру форми. Готовий яблучний пиріг можна подавати з ванільним морозивом.

Відеоверсія рецепту:

Смачного!

Більше рецептів шукайте на сайті Дмитра Дорошенка www.bene-gusto.com

Читайте також: Віденський штрудель з вишнею та вівсяними пластівцями - смачний десерт

Наступна публікація