Нетрадиційні рецепти пісних страв

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

У старовину меню пісного столу було відомим заздалегідь: пісні вінегрети, вареники, борщі, каші без масла, в окремі дні риба, горох і редька. Зараз репертуар продуктів в магазинах настільки великий, що можна, нітрохи не відступаючи від суворих правил, урізноманітнити свій стіл оригінальними і ненудними стравами.

Великий піст – найважливіший, найтриваліший і найсуворіший з усіх багатоденних постів. Він нагадує про сорокаденне покаяння Спасителя в пустелі і покликаний очистити дух людини молитвою, а тіло – певним режимом харчування та складом їжі. На 40 днів з меню виключаються м'ясо, яйця, молочні продукти, тваринні жири. І хоча в ці дні рекомендується періодично повністю влаштовувати розвантажувальні дні, це не означає, що пісний стіл має бути постійно "голодним" або й гірше – з набридлими стравами. Щоб не нудьгувати в дні посту, пережовуючи традиційні салати, каші та супи, пропонуємо вашій увазі рецепти, зібрані з усіх куточків планети, – від Голландії до Грузії, від Мексики до Індії, але, зрозуміло, адаптовані до наших реалій. Принадність їх не в незвичайному наборі інгредієнтів, а в незвичному їх поєднанні і технології приготування. А ще до складу рецептів входять продукти, наприклад, часник, куркума або імбир, які не тільки надають стравам приголомшливих смаку й аромату, а і зміцнюють імунну систему і очищають організм. Якраз те, що потрібно на кінець зими.

Пост креативный_1
Getty Images/Fotobank

Салат з волоськими горіхами

Інгредієнти:

1 качан пекінської капусти

½ качана червонокачанної капусти

1/3 скл. волоських горіхів

6 ст. л. оливкової олії

¼  стручка подрібненого свіжого чилі

2 ст. л. винного або яблучного оцту

2 ст. л. діжонської гірчиці

невелика червона цибулина

Червонокачанну капусту тонко нашаткувати і присолити, листя пекінської нарізати квадратиками, цибулю – тонкими півкільцями. Протягом хвилини обсмажувати на сковороді з олією чилі, зняти сковороду з вогню, чилі видалити, а у олію додати діжонську гірчицю і оцет. Перемішати і остудити. На сухій сковороді протягом хвилини обсмажувати порубані горіхи. Безпосередньо перед подаванням на стіл з'єднати в салатниці обидва види капусти, цибулю, горіхи і залити гострою заправкою. Обережно перемішати.

Салат "Півнячий дзьоб"

Інгредієнти:

2 апельсини

2 кислих яблука

¼ свіжого чилі

сік ½ лимона

2-3 ст. л. апельсинового соку

сіль

1-2 ст. л. оливкової олії

Очистити апельсини, видалити кісточки, м'якоть порізати кубиками. Очистити і нарізати дрібними кубиками яблука, збризнути їх лимонним соком. Дуже дрібно нарізати очищений від насіння шматочок чилі. Все змішати, додати, решту соку лимону, апельсиновий сік, посолити і заправити оливковою олією. Подавати салат охолодженим.

Пост креативный_4
Getty Images/Fotobank

Часниково-рисовий суп

Інгредієнти:

2 головки очищеного і порубаного часнику

1 нарізана кубиками цибулина

2 нарізаних помідори (можна заморожених) або 1 склянку кетчупу

1 ч. л. насіння коріандру

½ скл. круглого рису

¼ скл. соусу ткемалі

по 1/8 ч. л. чорного меленого перцю і кориці, кілька бутонів гвоздики

4-5 ст. л. рослинної олії

У товстостінній каструлі розігріти олію і обсмажити на ній часник і цибулю до світло-золотавого кольору. Всипати насіння коріандру і смажити ще 1 хвилину. Додати помідори або кетчуп і потушкувати овочеву суміш 5 хвилин. Всипати в каструлю промитий рис і додати 7 склянок окропу. Перемішати, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити 15 хвилин. Додати прянощі, соус ткемалі, сіль за смаком і дати "попрацювати" ще кілька хвилин на мінімальному вогні.

Пост креативный_2
Getty Images/Fotobank

Лобіо з гранатом

Інгредієнти:

500 г квасолі

100 г ріпчастої цибулі

1 ст. волоських горіхів

кілька гілочок кінзи

2 зубчики часнику

½ склянки гранатового соку

зерна граната з ½ плода

сіль, кориця, шафран, гвоздика за смаком

Квасолю замочити на кілька годин, промити і зварити. 1/3 вареної квасолі стовкти з невеликою кількістю відвару і з'єднати з рештою квасолі. Волоські горіхи подрібнити, додати до них нашатковану цибулю, стовчений часник, нарізану зелень кінзи, шафран, корицю, гвоздику, сіль і розвести гранатовим соком. Поєднати все це з вареною квасолею, перемішати і прогріти на повільному вогні кілька хвилин. Готове лобіо викласти на тарілки і прикрасити зернами граната.

Пост креативный_5
Getty Images/Fotobank

Коржі Доса

Інгредієнти:

4 картоплини

2 дрібно нарізаних цибулини

½ дрібно нарізаного свіжого чилі

1 см дрібно нарізаного свіжого імбиру

1 ½ ч. л. насіння гірчиці

1 ч. л. куркуми

сік ½ лимона

дрібно нарізана зелень селери

дрібно нарізана зелена цибуля

сіль, чорний перець

рослинна олія

Для тіста:

2 ст. борошна

приблизно 400 мл води

½ ч. л. соди

2 ½ ч. л. насіння гірчиці

рослинна олія

Просіяти борошно в миску, додати соду, насіння гірчиці, сіль. Поступово додаючи воду, вимісити тісто до консистенції рідкої сметани. Відставити на 1 годину.

Із звареної картоплі приготувати пюре. Нагріти олію на сковороді і обсмажити на ньому цибулю, додати чилі, імбир, насіння гірчиці, куркуму, дрібку солі і перцю і смажити, постійно помішуючи, 2-3 хвилини. Вилити пряну суміш в картоплю і перемішати. Після того як пюре охолоне, додати лимонний сік, зелену цибулю і зелень селери, змішати і відставити вбік.

Змастити чавунну сковороду олією і смажити тонкі млинці. Тільки-но буде готовий один бік млинця, перевернути його, і поки смажиться інший, розподілити на поверхні кілька чайних ложок картопляного пряного пюре. Швидко скласти млинець навпіл, трохи приплюснути і підсмажити до хрусткого стану з обох боків.

Важливо

Практично всі прянощі мають лікувальні властивості, не відмовляйтеся від них. Наприклад, перець чилі – багате джерело вітаміну С, імбир – природний антивірусний препарат, ну, а цибуля, вона і є цибуля – засіб "від семи недуг".

Аромат майже усіх прянощів посилюється, якщо їх злегка, протягом 1-2 хвилин, обсмажити. Головне не пересмажити.

Індійці століттями смажать млинці без яєць і нічого у них не розвалюється. Головне дати тісту постояти деякий час, щоб борошно набухло.

Якщо ви не любите смак і запах кінзи або селери, сміливо замінюйте їх тієї зеленню, що вам до душі.

Пропорції перцю чилі в рецептах також можна збільшувати або зменшувати за смаком.

Софія Фарах

Залиште свій коментар

Вибір редакції