Як приготувати масло гхі

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Воно дивним чином поліпшує смак звичайних продуктів, що особливо чудово в випічці і картопляному пюре

Блогерка Олена Крутогрудова поділилася рецептом масла гхі і розповіла, що таке топлене масло в аюрведі називають рідким золотом. Приготувавши гхі один раз, ви полюбите його солодкий горіховий смак і залишите у своєму раціоні. Адже воно на відміну від вершкового масла нічим не шкідливе, а тільки корисне.

Масло гхі не має терміну придатності і зберігається за кімнатної температури, не в холодильнику. В аюрведі немає поняття обмін речовин, замість нього згадується джатхара-агні (вогонь травлення). Холодні і заморожені продукти його гасять, що викликає проблеми з травленням і хвороби шлунково-кишкового тракту. Але якщо звичайні продукти в нашій реальності інакше, буває, зберігати не можна, то щоб отримати з гхі максимум користі, потрібно дотримуватися інструкції. Гхі одразу переходить в оджас, нашу життєву силу, і продуктів такої важливості для здоров'я дуже мало.

Чим старше гхі, тим цінніше. Масло, якому понад п'ять років, вважається маззю і використовується для лікування хвороб і шаткармами (очисних технік). Найкращий час для заготівлі гхі - період васанта (квітень-травень), коли корови виходять на пасовища і їдять молоду траву. Молоко і, відповідно, масло виходять дуже ніжними.

Починаючи від травня до вересня я заготовляю гхі на весь рік.

Дхі не містить молочних білків, лактози і казеїну, тому підходить тим, хто погано реагує на всю молочку. Воно має високу температуру кипіння, не стає токсичним під час нагрівання, ідеально для смаження. Потрібно тільки стежити за тим, щоб під час смаження на посуд з гхі не потрапила вода - інакше воно буде пінитися. Вода може легко зіпсувати гхі і скоротити його термін зберігання. Тому беріть гхі тільки сухою ложкою.

Як вибрати масло для приготування гхі?

Якщо у вас є вибір, використовуйте домашнє вершкове масло. Магазинне масло повинно мати жирність не менше 82%. Не кожне масло стане смачним і корисним гхі. Перед приготуванням спробуйте вершкове масло. Воно не повинно гірчити або кислити. Ідеальний варіант, якщо у вас буде перевірена молочарка зі своїми коровами.

До навчання на курсі викладачів йоги я не заглублювалася в аюрведу і взагалі вершкове масло не їла. Потім стало цікаво спробувати. Я експериментувала з рецептами гхі і купувала масло від випадку до випадку в різних місцях. Розтоплювала його в однаковій посуді за однією технологією, а результати були різними. Іноді гхі з нібито натурального масла розслоювалося на рідкі і тверді компоненти, тобто "справжнє масло" виявилося з додаванням рослинних жирів. Це стало мотивацією того, щоб знайти свою молочарку. Я познайомилася з жінкою з Черкаської області, у якої чотири корови. Щонеділі ми з нею зустрічаємося на звичайному ринку. Молочні продукти від її корів найбільше подобаються моїй родині.

Аюрведа розділяє людей за особистими конституціями, які називаються дошамі. Їх дисбаланс викликає хвороби. Визначити свій тип можна за таблицями в Інтернеті. Молочні продукти утворюють слиз в лімфатичній системі, викликаючи набряки і зайва вага. Особливо вони шкідливі людям з конституцією Капха. Натуральне коров'яче молоко (пастеризоване) можна пити тільки дітям, а також людям з конституцією Вата. Але масло гхі - сатвичний (милостивий) продукт і корисний абсолютно всім. Чи є шкода від масла гхі? Так! Воно таке смачне, що може нашкодити талії.

Як готувати гхі?

Крім олії вам знадобляться посуд із товстим дном і найменша конфорка, можна топити і в духовці. З 600 г масла виходить 500 мл гхі. Весь процес займе 30-40 хвилин. Можете займатися своїми справами, тільки далеко від кухні не йдіть, особливо в кінці готування.

Ріжемо масло на кубики, це допоможе йому рівномірно розтопитися. Розтоплюємо його на середньому вогні, зменшуємо до мінімуму. Ви побачите, що на поверхні починає утворюватися пишна біла піна. гхі готувати дуже легко і на відміну від топленого масла його не потрібно чіпати, перемішувати, інакше ви ускладните процес. Просто спостерігайте.

Масло гхи_1
krutogrudova.com
Масло гхи_2
krutogrudova.com

Я на фото перемішувала його лопаткою, щоб показати вам як відділяється молочний білок від піни і яким за кольором має бути масло під час готування.

Масло гхи_3
krutogrudova.com
Масло гхи_4
krutogrudova.com
Масло гхи_5
krutogrudova.com

По мірі росту бульбашок ви побачите, що піни стає менше і поверхня вкривається білковими пластівцями. Під час кипіння пластівці будуть змінювати свою форму і колір, прилипатимуть до посуду з країв, стінок і дна. Діставати їх звідти не потрібно.

Масло гхи_6
krutogrudova.com

Вода випарується сама, і молочний білок також сам опуститься на дно. Після того, як з поверхні зникнуть всі пластівці, масло стане абсолютно прозорим і знову почне пінитися. Це вірний сигнал, що масло готове до проціжування. Знімайте його з вогню.

Масло гхи_8
krutogrudova.com
Масло гхи_9
krutogrudova.com

Враховуйте, що температура кипіння масла дуже висока, і воно продовжить кипіти навіть тоді, коли вогонь вимкнений. Тому заздалегідь підготуйте посуд, куди переллєте масло, а також тримайте напоготові дрібне сито або марлю, складену в декілька шарів. Процідіть його.

Масло гхи_11
krutogrudova.com
Масло гхи_12
krutogrudova.com

Нехай вас не лякають обгорілі частинки білка, на якість і користь гхі вони не впливають. Осад можна викинути, він в їжу непридатний.

Гаряче масло гхі буде мати гарний бурштиновий колір, а на смак і запах нагадувати карамель. Дайте йому охолонути і перелийте по скляних банках із притертими кришками або такими, що щільно закриваються. Ви можете залишити масло за кімнатної температури. Влітку воно може не застигнути, але восени за зниженої кімнатної температури стане твердим.

Масло гхи_14
krutogrudova.com
Елена Крутогрудова
Фото: Олена Крутогрудова

Якщо вас його напіврідкий стан бентежить, поставте гхі в холодильник після повного охолодження на пару годин, але після затвердіння обов'язково дістаньте. Зберігайте банки в сухому темному місці. Інакше гхі швидко згіркне і втратить свої корисні властивості.

Після затвердіння гхі завжди стає світлішим. Використовувати гхі можна як вершкове масло, про смаження я вже писала. Воно дивним чином поліпшує смак звичайних продуктів, що особливо чудово в випічці і картопляному пюре.

Будете куштувати?

Більше рецептів читайте на сторінці в Instagram.com/elena_krutogrudova

Залиште свій коментар

Вибір редакції