Заморожуємо кріп на зиму.
Без кропу важко уявити собі приготування більшості страв української кухні. Ми звикли додавати кріп до супів, борщів, дерунів, омлетів тощо. Тому заготівля кропу на зиму, насамперед заморожування – клопіт будь-якої господині.
Заморожування кропу дозволяє зберегти колір, аромат і корисні властивості зелені. Перед цим кріп попередньо потрібно промити та очистити, краще прополоскати у глибокій мисці. Змінюючи воду в посуді, можна побачити, коли вона стане чистою, без домішок ґрунту або піску.
Як заморозити кріп на зиму цілим
Вимитий і перебраний кріп добре обсушити. Скласти в поліетиленові пакети. Важливо укладати його невеликими порціями (200 г щонайбільше), не утрамбовувати – від цього залежить свіжість зелені. Пакети щільно зав'язати, щоб вийшов твердий мішечок з мінімальним вмістом повітря. Всередині утвориться вуглекислий газ, який також допомагає зелені зберігатися.
Як заморозити нарізаний кріп
Зелень просушити, розклавши на рушниках. Дрібно нарізати, скласти в поліетиленовий пакет, можна з застібкою, прибрати на зберігання до морозильної камери.
Як заморозити кріп у формочках для льоду
Кріп дрібно нарізати, розкласти до формочок для льоду і залити водою. Заморозити, готові кубики пересипати в пакет із застібкою і покласти до морозилки.
Як заморозити бланшований кріп
Вимитий і підсушений кріп опустіть на хвилину в киплячу воду. Одразу виймайте, нехай вода стече. Невеличкі пластикові або силіконові формочки щільно наповніть зеленню. Обгорніть формочки харчовою плівкою і поставке до морозильної камери. За 6-8 годин зелень заморозиться, її можна вийняти з формочок, покласти в окремий пакет і герметично закрити. Коли використовуватимете кріп, відрізайте бажану кількість ножем із замороженого бруска.