В Угорщині підтвердили, що блокуватимуть засідання Україна-НАТО

В Угорщині підтвердили, що блокуватимуть засідання Україна-НАТО

Фото: pixabay.com

Угорці висувають свої умови.

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто заявив, що Угорщина блокуватиме засідання комісії Україна-НАТО до вирішення питання мови освіти угорської нацменшини на Закарпатті.

Про це він сказав 25 червня під час брифінгу із українським колегою Дмитром Кулебою.

Сійярто наголосив, що питання мови освіти угорської меншини Закарпаття ще чинні та пообіцяв зняти вето, як тільки вони будуть вирішені.

"Але дуже важливо, щоб ми цивілізовано обговорювали ці питання. Ми повинні гарантувати, щоб ці дискусійні питання не унеможливлювали розвиток співробітництва в інших галузях ", - наголосив Сіярто.

Міністр висловив сподівання, що під час запланованих на найближчі тижні засідань спільних комісій з питань освіти і нацменшин вдасться наблизитися до вирішення питань, які наразі викликають дискусії.

  • Як відомо, Угорщина вимагала від України відтермінування імплементації мовної статті закону про освіту, а також скасування його дії на приватні навчальні заклади. Через ухвалення цього закону вона блокує співпрацю України та НАТО, зокрема зустрічі комісії Україна-НАТО на високому рівні.
  • Повідомлялося, що Угорщина зніме вето на переговори України з НАТО у разі повернення закарпатським угорцям права на навчання рідною мовою. Окрім цього, вона надасть 50 млн євро на розвиток прикордонної інфраструктури.

Повʼязані теми:

Наступна публікація