Держдума РФ ухвалила закон про вилучення закордонних паспортів на кордоні

Держдума РФ ухвалила закон про вилучення закордонних паспортів на кордоні

Уряд РФ хоче дозволити вилучення паспортів у тих, хто за трудовим договором може мати доступ до держтаємниці / Фото: sevnews.info

Співробітники прикордонного контролю ФСБ зможуть вилучати закордонні паспорти у росіян, яким закрито виїзд за кордон.

Російська Держдума прийняла закон, що розширює повноваження прикордонників у роботі із закордонними паспортами громадян, які виїжджають за кордон.

Про це пише The Moscow Times.

Згідно з документом, співробітники прикордонного контролю ФСБ зможуть вилучати закордонні паспорти у росіян, яким закрито виїзд за кордон.

Паспорт підлягає "вилученню в межах компетенції судом, слідчими органами Слідчого комітету РФ, виконавчої влади сфері внутрішніх справ та її територіальними органами, прикордонними органами федеральної служби безпеки, митними органами", – йдеться у законі.

Ця вимога поширюється на тих, хто не обмежений у праві на виїзд, оскільки є підозрюваним, залучений як обвинувачений, засуджений за скоєння злочину або "ухиляється від зобов'язань, накладених судом", зазначено в законі.

Військовозобов'язані та з цих підстав обмежені у праві виїхати з Росії, згідно із законом, будуть зобов'язані здати закордонні паспорти до органу, який видав документ (зазвичай це МВС). Якщо ж громадянин не здав паспорт, то він визнається недійсним і також підлягає вилученню на прикордонному контролі, випливає із закону.

Крім того, російський уряд хоче дозволити вилучення паспортів у тих, хто за трудовим договором може мати доступ до держтаємниці. За законом, заборонити виїжджати з РФ можуть на п'ять років від моменту останньої взаємодії з держтаємницею. Проте спеціальна Міжвідомча комісія із захисту державної таємниці може продовжити цей термін.

Фактично нова версія закону дає право органам влади вилучати паспорти, якщо у них виникнуть сумніви щодо справжності документів.

Нагадаємо, в березні стало відомо, що у російських чиновників та співробітників державних компаній почали забирати закордонні паспорти, щоб вони не могли залишити країну.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація