Перемовини щодо Brexit зайшли у глухий кут – Мей

Перемовини щодо Brexit зайшли у глухий кут – Мей

Фото: Reuters

Прем’єрка Великої Британії виступила зі спеціальним посланням після саміту з лідерами країн-членів ЄС у Зальцбурзі.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що перемовини щодо виходу її країни зі складу Європейського союзу зайшли у глухий кут.

Про це вона розповіла у своєму спеціальному посланні після візиту до Зальцбургу на зустріч із лідерами країн-членів ЄС.

"Вчора Дональд Туск зазначив, що наші пропозиції можуть підірвати єдиний ринок. Він не пояснив, чому саме не надав альтернативну пропозицію. Отже, ми зайшли у глухий кут", - зазначила Мей.

За її словами, досі лишається дві основні проблеми у перемовинах з ЄС – економічні відносини та кордон між Ірландією, яка є членом ЄС, та Північною Ірландією, яка входить до складу Великої Британії.

Очільниця британського уряду зазначає, що ЄС прагне залишити Північну Ірландію у митному союзі ЄС, що фактично відділить її від Великої Британії.

"Як я вже сказала, це неприйнятно. Ми ніколи не погодимось на це. Це означало б розділення нашої країни", - підкреслила Мей.

Крім того, вона також вкотре нагадала, що відхиляє ідею проведення у країні другого референдуму щодо Brexit.

"Референдум був найбільшим демократичним процесом, який коли-небудь відбувався у цій країні. Заперечування його легітимності або перешкоджання його результату загрожує суспільній довірі до нашої демократії. Ось чому протягом більше двох років я працюю удень та вночі, щоб досягти угоди, яка передбачає, що Велика Британія вийде з ЄС. Я працюю, щоб вести людей за собою навіть тоді, коли це не завжди здавалося можливим. Ніхто не хоче хорошої угоди більше, ніж я. Але ЄС має чітко зрозуміти: я не скасую результати референдуму. Я також не розділятиму свою країну", - підсумувала Мей.

Як повідомлялося, на саміті у Зальцбурзі 18-20 вересня прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей запропонувала лідерам ЄС зосередитися на досягненні угоди щодо Brexit протягом наступних двох місяців та заявила, що переговори після виходу Британії з ЄС не будуть продовжені. У самому Євросоюзі рішуче відкинули план Мей і зазначили, що він навряд чи буде реалізований.

Нагадаємо, що Велика Британія офіційно вийде зі складу Євросоюзу наприкінці березня 2019 року. Після цього між Лондоном і Брюсселем протягом 21 місяця діятиме перехідний період, у ході якого британська сторона не зможе брати участь в ухваленні рішень, але продовжить дотримуватися правил Євросоюзу, сплачувати внески до бюджету і визнавати рішення суду ЄС. Крім того, Лондон залишиться учасником загальноєвропейського ринку і митної угоди.

Британці вийшли на масовий мітинг проти Brexit

Британці вийшли на масовий мітинг проти Brexit

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація