Росія та Угорщина домовилися про газ в обхід України – Сіярто

Росія та Угорщина домовилися про газ в обхід України – Сіярто

Фото: Газпром

Країни обговорили питання 2020 року.

Російська Федерація і Угорщина домовилися про шляхи постачання природного газу після 2019 року на випадок, якщо контракт на транзит через територію України не буде підписано. Про це заявив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, повідомляє УНІАН.

Угорський урядовець мав зустріч із головою правління компанії "Газпром" Олексієм Міллером. За її підсумками Сіярто заявив про реалістичність сценарію зупинки постачань газу територією України. "Угода про транзит між Росією і Україною втратить силу наприкінці цього року, і новий контракт поки не підписаний. Це означає, що може виникнути ситуація, при якій Росія більше не буде постачати газ на європейський континент через Україну. Ми повинні підготуватися до цього сценарію, оскільки завжди повинні враховувати найгірший сценарій, коли плануємо заходи з безпеки в питанні поставок енергоносіїв", - пояснив глава угорської дипломатії.

За словами Сіярто, він разом із Міллером уклав угоду про забезпечення Угорщини російським газом, незалежно від того, чи буде підписано контракт на транзит територією України. Глава МЗС Угорщини пояснив, що його країна зможе купувати певні обсяги палива через Австрію та використовувати власні резервуари для зберігання газу.

Газові переговори: чи підпишуть "Газпром" та "Нафтогаз" новий контракт

Газові переговори: чи підпишуть "Газпром" та "Нафтогаз" новий контракт

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що будівництво газогонів "Північний потік-2", і "Турецький потік" може бути пов’язане з підготовкою Росії до широкомасштабного вторгнення на територію України. "Будуть не тільки Донецьк і Луганськ горіти, буде ще пара регіонів горіти. Сподіваюся, ми ніколи цю теорію чи гіпотезу не випробуємо на практиці. Але поки я не бачу іншого логічного пояснення, навіщо Москві витрачати стільки грошей і політичного ресурсу, щоб побудувати газогони, які насправді не потрібні. Маю на увазі і "Північний потік-2", і "Турецький потік". У разі, якщо російський газ не буде йти транзитом територією України, з великою ймовірністю воєнні дії, які зараз російські регулярні війська ведуть на сході України, пересунуться на наш західний кордон", - зазначив він.

Фото: Нафтогаз України

Повʼязані теми:

Наступна публікація