Всесвітній день рибальства засновано 1998 року. Святкується рибальськими громадами в усьому світі щорічно 21 листопада.
У Фінляндії вміють і люблять готувати страви з риби. Юшку готують по-різному і з різною рибою. Вершковий суп ісьомгою або лососем — це традиційна страва фінської кухні. У Фінляндії таку вершкову юшку називають lohikejtto (лохікейто).
Гаряча навариста юшка по-фінськи — це те, що обов'язково потрібно спробувати приготувати в холодні дні.
Юшка по-фінськи "Вершкове озеро"
Інгредієнти:
філе лосося — 600 г
вершки 20% — 1 літр
помідори — 200 г
картопля — 400 г
цибуля-порей — 200 г
морква — 200 г
лавровий лист
сіль за смаком
вершкове масло — 100 г
чорний перець за смаком
вода — 300 мл
Покроковий рецепт
Крок 1: цибулю і моркву нашаткувати соломкою й обсмажити на вершковому маслі (в каструлі для супу).
Крок 2: додати нарізану кубиками картоплю, залити овочі водою, довести до кипіння.
Крок 3: у киплячі овочі додати нарізане кубиками філе лосося.
Крок 4: томати, очищені від шкірки й насіння, нарізати кубиком і висипати в суп. Влити вершки — вони додають страві неймовірно ніжного, вишуканого смаку та кремової консистенції. Додати спеції і лавровий лист. Варити на повільному вогні до повної готовності.
Крок 5: подаючи, посипати суп подрібненою зеленню і прикрасити блюдо шматочком житнього хліба з маслом, що ідеально доповнить ніжно-вершковий смак страви.