Вбив солдата через відео в Instagram: у Донецькій області засудили майора ЗСУ

Вбив солдата через відео в Instagram: у Донецькій області засудили майора ЗСУ

Фото: УНІАН

Чоловік вбив солдата під час проведення профілактичної бесіди.

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області виніс вирок за умисне вбивство ексначальнику відділення зв’язку штабу військової частини В0849 Віталію Виннику. Він застрелив з пістолета солдата Олега Томашука через те, що останній опублікував на своїй сторінці в Instagram відео, де показав позиції ЗСУ в Авдіївці Донецької області.

Про це йдеться у вироку суду.

Вбивство сталося навесні 2017 року. Солдат зі своїми товаришами перебував на стрільбах на бойовій машині та зняв відео, на яке потрапили позиції військових. Того дня він виклав відео в соцмережі і отримав купу коментарів про те, що "здав позиції".

Відео потрапило до керівництва бригади, тож військовослужбовців, які присутні на кадрах, викликали "на килим", щоб провести профілактичну бесіду.

Так, у вироку суду йдеться про те, що 20 березня 2017 року на інтернет сайті YouTube з`явилося відео з назвою "Украинский боец-инстаблогер раскрыл положение секретных позиций ВСУ". Під зазначеним відео було зроблено коментар про те, що український військовослужбовець розсекретив позиції Збройних сил України в своєму Instagram, крім того відео та фото, які він публікує в своєму Instagram він супроводжує геотегами (встановленими координатами місця) у м. Авдіївка Донецької області.

Цього дня ввечері про це відео та коментар до нього дізнався начальник відділення зв`язку штабу військової частини В0849 - обвинувачений пізніше у вбивстві майор ЗСУ. У частині вишикували особовий склад з метою проведення профілактичної бесіди з приводу розміщення в інтернет-мережі фото та відео, яке зняв вищезазначений військовослужбовець. 

Після бесіди майор Віталій Винник наказав трьом військовослужбовцям, які брали участь у зйомках вищевказаного відео, зайти до нього в кабінет. Там він на своєму телефоні увімкнув відео, яке зняв військовослужбовець та запитав у останнього, чи розуміє він, що зробив, на що хлопець, своєю чергою, визнав, що це може бути прирівнюватися до зради Батьківщині. Після цих слів, майор наказав підійти до нього.

В цей момент він узяв табельну вогнепальну зброю 9 мм - пістолет, який лежав під подушкою на його ліжку, зняв його із запобіжника, дослав патрон в патронник та, перебуваючи обличчям до потерпілого, на відстані приблизно від 1,0м до 1,5 м і здійснив один постріл у голову військовослужбовця.

Смерть солдата Олега Томашука настала 21 березня 2017 року в результаті наскрізного вогнепального, кульового поранення голови з ушкодженням головного мозку, що ускладнилося розвитком гострої внутрішньою кровотечою.

Таким чином, майора звинуватили за ч. 1 ст. 115 КК України (Навмисне вбивство).

Сам Винник розповідав, що убити підлеглого не хотів, і зробив це не навмисно. 

Відомо, що вбитий військовослужбовець служив у Збройних Силах України у 72 бригаді за контрактом. За словами його батьків, він їм не повідомляв про жодні конфлікти з іншими військовослужбовцями

Суд визнав майора винним у висунутому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України та призначити йому покарання з урахуванням ст.69 КК України у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років та стягнути моральну шкоду в сумі 150 тисяч гривень на користь батька вбитого солдата Олега Томашука.

Нагадаємо, що поблизу Попасної на Луганщині загинув військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила Роман Задорожний. 27-річний боєць родом із Львівщини.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Тренди соцмереж
Наступна публікація