М'ясний пиріг з яйцями

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Така страва буде доречна до буденного і святкового столу, а ще ідеально підійде для пікніків.

Якщо ви, як і я, страшенно не любите їсти ті самі страви кілька днів поспіль, цей м'ясний пиріг з яйцями для вас. Робиться він із залишків їжі, але виходить абсолютно нова страва. Такий пиріг доречний як до буденного, так і до святкового столу.

А ще він ідеально підходить для пікніків, оскільки чудово тримає форму. Його можна брати з собою в дорогу, класти до ланч-боксу, на роботу чи до школи. Головне, подбати про соковитий додаток для нього: мариновані чи квашені овочі, соковитий овочевий салат тощо.

Для начинки до цього пирога можна використати будь-яке печене м'ясо чи навіть копченості, з якими він набуде нового смакового відтінку. Можна урізноманітнити й овочі. Наприклад, замість однієї морквини використати 1/4 кореня селери чи корінь петрушки.

Для випікання цього м'ясного пирога, я використала високу форму з 7-см бортиками та з'ємним дном, яка в оригіналі призначається для кіша. Звичайно, не у всіх така форма буде, але це не привід не готувати цю страву, адже спекти його можна в роз'ємній тортовій формі чи жаротривкій для запіканок.

Пиріг з яйцем, для блогів_1
picantecooking.com

Якщо будете пекти пиріг у формі без з'ємного дна чи не у роз'ємній — не раджу його виймати. Краще нарізати просто в ній.

Для тіста:

  • 320 г борошна;
  • 160 г холодного вершкового масла порізати кубиками;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 1 ч. л. солі.

Для начинки:

  • 500 г печеного м'яса (свинини, курятини тощо), змолоти на м'ясорубці;
  • 2 середні цибулини порізати великими кубиками;
  • 2 середні морквини почистити, натерти на тертушці з великими дірочками;
  • 50 мл рослинної олії;
  • 200 мл вершків 30% (або домашньої сметани);
  • 1 яйце;
  • сіль та чорний мелений перець до смаку.

Крім того:

  • 5 яєць зварених круто;
  • 1 яйце збити виделкою;
  • 1 ст. л. зернят кунжуту.

Приготування:

1) Приготувати тісто. Для цього борошно змішати з сіллю та розтерти з холодним маслом. (Краще за все це робити в блендері або планетарному міксері. Можна і руками, але тоді масло стає м'якшим від тепла рук і крихти не такі виразні). Додати яйце та сметану й розтирати усе разом, доки почнуть утворюватись більші грудки.

Пиріг з яйцем, для блогів_6
picantecooking.com

2) Тісто викласти на робочу поверхню, присипану борошном, збити в одну кулю. Відділити 1/4 й відкласти у бік, загорнувши в харчову плівку, щоб не обсихало, а більшу частину тонко розкатати.

Пиріг з яйцем, для блогів_7
picantecooking.com

3) Розкатане тісто намотати на качалку, обережно перенести до високої форми для пирога чи роз'ємної форми для торта й вистелити ним форму, обережно притискаючи тісто до країв та дна форми. Обрізати рештки, а дно основи для пирога проколоти виделкою в кількох місцях. Обрізки додати до відібраної частини тіста.

Пиріг з яйцем, для блогів_8
picantecooking.com

4) Поставити форму з тістом в холодильник, доки готуєте начинку. А тим часом у глибокій пательні розігріти рослинну олію. Додати цибулю, посолити й тушкувати, часто помішуючи, доки вона почне золотавіти.

Пиріг з яйцем, для блогів_9
picantecooking.com

5) Додати моркву й тушкувати овочі до її м'якості.

Пиріг з яйцем, для блогів_10
picantecooking.com

6) Додати м'ясо й тушкувати все разом ще 8-10 хвилин, часто помішуючи, доки воно добре прогріється.

Пиріг з яйцем, для блогів_11
picantecooking.com

7) Додати до начинки вершки чи сметану, яйце, сіль та перець до смаку. Добре вимішати.

8) Духовку розігріти до 180ᵒС.

9) З холодильника дістати форму з тістом й викласти на дно 1/3 начинки, роблячи невеликі заглиблення для яєць. Викласти по колу підготовлені яйця.

Пиріг з яйцем, для блогів_12
picantecooking.com

10) Накрити яйця рештою начинки, все розрівняти, а відібране тісто тонко розкатати на присипаній борошном поверхні, порізати смужками й викласти смужки не щільною сіточкою на начинці.

Пиріг з яйцем, для блогів_13
picantecooking.com

11) Змастити сіточку з тіста яйцем і посипати кунжутом.

Пиріг з яйцем, для блогів_2
picantecooking.com

12) Вставити підготовлену форму з пирогом до розігрітої духовки й пекти 45-50 хвилин. Поверхня та боки пирога повинні добряче підрум'янитись, а начинка пропектись.

13) Дістати спечений м'ясний пиріг з духовки й залишити на 5 хвилин відпочивати.

Пиріг з яйцем, для блогів_3
picantecooking.com

14) Якщо у форми для пирога з'ємне дно чи ви його пекли в роз'ємній тортовій формі — обережно дістати м'ясний пиріг. Якщо форма нероз'ємна і дно не знімається, залишити пиріг в формі і в ній його й нарізати. Подавати пиріг з соковитим овочевим чи листовим салатом.

Пиріг з яйцем, для блогів_5
picantecooking.com

Щодо алкогольних напоїв, то ідеально до такого пирога підійде м'яке, нейтральне біле чи навіть рожеве вино. Добре смакуватиме і пиво, особливо легких світлих сортів.

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції