Президент Естонії не вірить в атаку Росії на НАТО

Президент Естонії не вірить в атаку Росії на НАТО

Фото: Reuters

Керсті Кальюлайду переконана, що Альянс на 100% забезпечує адекватне стримування РФ.

Росія не стала б атакувати країну, яка входить до НАТО, або НАТО як таке. Таку думку в інтерв'ю Deutsche Welle висловила президент Естонії Керсті Кальюлайду.

"Росія не стала б атакувати країну, яка входить до НАТО, або НАТО як таке. Неважливо, про яку саме країну ми говоримо. Простір безпеки НАТО неподільний, тому я не думаю, що РФ буде нападати на НАТО", - сказала Керсті Кальюлайд.

В інтерв'ю глава Естонії підкреслює необхідність єдності ЄС з НАТО, і називає зовнішні виклики, які стоять перед її країною.

"Вся ситуація з безпекою в Європі непередбачувана і мінлива. Існує Росія, яка показала, що готова використовувати силу. Я зараз говорю про окупацію Кримського півострова. Крім того, ми знаємо, що РФ не виконує свої міжнародні зобов'язання, які сама ж взяла на себе. Давайте візьмемо, приміром, Будапештський меморандум або Мінські угоди. Мінські угоди постійно порушуються, а це означає, що санкції щодо Росії повинні залишатися в силі. Все це свідчить про те, що ситуація з безпекою залишається складною. Крім того, подивіться, що відбувається в Сирії. Ми бачимо, що світ нестабільний", - додала Кальюлайду.

Також 8 травня у Естонії почалися великі військові навчання "Весняний шторм", які триватимуть до 26 травня. У них беруть участь 9 тисяч солдат з різних партнерських країн та країн-союзників.

"Наш сигнал - це оборонні навчання, а НАТО - це оборонний союз. Альянс надійний, якщо забезпечує стримування будь-якого ворога, з яким може зіткнутися світ. НАТО в 100 відсотках випадків успішно забезпечує адекватне стримування, і саме тому, я думаю, ніхто не буде нападати на НАТО. По цей бік кордону ніхто ні для кого не становить загрози", - зазначила президент Естонії.  

Нагадаємо, у середу, 5 квітня, на авіабазу Емарі (Естонія) прибули 140 тисяч французьких військових. Вони прослужать в Естонії вісім місяців, після чого їх змінять данці. Батальйонна бойова група НАТО буде дислокуватися у військовому містечку в Тапа і взаємодіяти з 1-ю бригадою сил оборони Естонії. Керувати нею буде Велика Британія. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація