США готуються до виборів президента: чи може Кремль сподіватися на Трампа

Дата публікації
Перегляди
3674
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
США готуються до виборів президента: чи може Кремль сподіватися на Трампа

Перемогу Дональда Трампа на виборах президента США у Кремлі вважають своїм шансом / Фото: Associated Press

Армія “трампістів” критикує адміністрацію Байдена за “надмірну допомогу” Україні, але американські виборці — іншої думки.

Чинний президент США Джо Байден цього тижня заявив про свій намір залишитися господарем Білого дому. І він точно знає, що суперником для нього знову буде Дональд Трамп, хоча він досі офіційно не висунутий Республіканською партією. Однак опитування всередині партії незмінно видають, що "трампістів" у цій партії далеко за 50 відсотків.

Яким є ставлення цього кандидата до війни в Україні, союзницької допомоги, Путіна і євроатлантичної єдності - пояснювати зайве. Перемогу Трампа на виборах президента у Кремлі вважають своїм шансом.

Чи зміниться курс США щодо допомоги Україні у зв’язку із виборчим штормом, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень

На щастя, позицію Дональда Трампа щодо війни в Україні поділяють не тільки далеко не всі американці, але й не всі його соратники із Республіканської партії. Саме це довела несподівана резолюція, представлена в Палаті представників США. Вона чітко підтверджує, що Сполучені Штати бачать перемогу України у відновленні її міжнародно визнаних кордонів, а мир після перемоги України має бути забезпечений шляхом інтеграції України в НАТО та інші євроатлантичні інституції. 

Окрім того, Сполучені Штати разом із союзниками мають гарантувати:

  • виплату Росією репарацій Україні; 
  • допомогу у відбудові України;
  • притягнення керівництва Росії до відповідальності за цю загарбницьку війну; 
  • відновлення справедливості для жертв злочинів, скоєних росіянами.

Зрештою, 80-річний Джо Байден, який балотуватиметься на другий термін, має непогані шанси зберегти своє місце господаря Білого дому.

Лідер вільного світу зміг не тільки зберегти євроатлантичну єдність, а й змусити Захід запустити заржавілі оборонні механізми Це притому, що армія “трампістів” критикує Вашингтон за “надмірну допомогу” Україні, а  виборці - за надто “зважену” і повільну підтримку Києва. 

“Інше питання, чи є інший реальний кандидат у президенти США, який був би готовий інвестувати в перемогу України? Поки неочевидно. А на тлі Трампа Байден взагалі може виглядати як справжнє рятівне коло…” - вважає директорка центру “Нова Європа” Альона Гетьманчук. 

Те, що війна в Україні буде  вагомим чинником на цих виборах доводить візит до  Вашингтона південнокорейського президента. Пан Юн прибув на помпезні урочистості  присвячені 70-річчю договору про спільну оборону його країни та США.

“Під час візиту в центрі уваги були Україна та Китай”, - уточнила при цьому впливова газета The Washington Post.

З Китаєм – зрозуміло. Він у фокусі Вашингтона та Сеула десь із тих самих 1970-х років, з моменту Корейської війни. А стосовно України – тут трохи цікавіше. 

“Можна очікувати, що Юн потрапить під тиск [Вашингтона], щоб приєднатися до постачання артснарядів Україні. Сеул має величезні запаси боєприпасів, але відмовився відправляти їх через занепокоєння своїми відносинами з Москвою”, - повідомляє згадане видання.

І поки Сеул думає, в роздумах перебуває і Пекін. Минулого тижня відбулася перша з часу повномасштабного вторгнення РФ в Україну розмова китайського лідера Сі Цзіньпіна та президента України Володимира Зеленського.

“Хотілося б, щоб всі держави розуміли будь-які ризики постачання будь-яких видів зброї для Російської Федерації. Я почув позитивну відповідь в цьому сенсі. Це що стосується Китаю”, - прокоментував цю розмову український лідер.

Водночас Пекін готує відправити свого спеціального представника до Євросоюзу та України. “Щоб ґрунтовно обмінятися думками з питань політичного врегулювання української кризи”, - йдеться у повідомленні МЗС КНР.

Діалог, який розпочав Пекін з Києвом та ЄС вибиває з рук Кремля останній геополітичний козир. Москві справді залишається сподіватися тільки на Трампа...

Нагадаємо, Білий дім вітає переговори між президентом України Зеленським і китайським лідером Сі Цзіньпіном. Однак, невідомо, чи допоможе це досягнути миру.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація