США в ОБСЄ розповіли, коли можуть зняти санкції із Росії

США в ОБСЄ розповіли, коли можуть зняти санкції із Росії

Фото: Reuters

Наразі Росія продовжує перешкоджати мирному процесу на Донбасі.

Санкції США проти Росії, пов’язані з Мінськими домовленостями з врегулювання конфлікту на Донбасі, триватимуть до повного виконання Москвою своїх зобов’язань в рамках Мінська, а пов’язані з Кримом санкції – до повернення півострову Україні.

На цьому наголосив виконуючий обов’язки заступника голови місії США при ОБСЄ Грегорі Макріс під час засідання Постійної ради ОБСЄ, - пише Укрінформ.

"Сполучені Штати повністю підтримують суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів. Ми не визнаємо, і ніколи не визнаємо цілеспрямовану анексію Криму. Ми приєднуємося до наших європейських та інших партнерів у підтвердженні того, що наші пов’язані з Мінськом санкції проти Росії залишатимуться в силі, допоки Росія не імплементує повністю свої зобов’язання в рамках Мінська. Окремі, пов’язані з Кримом санкції залишатимуть в силі, допоки Росія не поверне півострів під повний контроль Україні", - заявив він.

Американський дипломат підкреслив, що наразі Росія продовжує перешкоджати мирному процесу на Донбасі, а також загальмувала переговори між спецпредставником Держдепу Куртом Волкером та помічником президента РФ Владиславом Сурковим.

"Ми закликаємо Росії розпочати серйозні переговори щодо того, як завершити конфлікт, покращити безпекову та гуманітарну ситуацію для місцевого населення, імплементувати Мінськ", - заявив Грегорі Макріс.

Він також вказав на агресивні дії Росії в Азовському морі, де вона перешкоджає міжнародному морському сполученню з українськими портами, що "демонструє порушення Москвою суверенітету та територіальної цілісності України".

Також складна ситуація залишається в окупованому Криму, де на регулярній основі проходять рейди, затримання та арешти, передусім стосовно кримських татар.

"Росія посилює свою окупацію Криму потужною безпековою та військовою присутністю на півострові, що веде до зростання напруження та провокацій в Чорному морі", - заявив представник місії США при ОБСЄ.

США розширили санкції проти Росії за анексію Криму та війну на сході України

США розширили санкції проти Росії за анексію Криму та війну на сході України

Нагадаємо, що 8 листопада Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США офіційно оголосив про запровадження нових обмежень проти Росії через ситуацію навколо окупованого Криму та Донбасу, зокрема, до санкційного списку потрапили троє фізичних осіб та дев'ять підприємств.

Нагадаємо, 2 березня президент США Дональд Трамп продовжив на рік санкції проти Росії, запроваджені через ситуацію в Україні. Пояснюючи своє рішення, Трамп зазначив, що дії та політика уряду Російської Федерації, включаючи анексію Криму та застосування збройної сили в Україні, "продовжують створювати нетипову та надзвичайну загрозу національній безпеці і зовнішній політиці Сполучених Штатів". 

Рішення про надзвичайний стан в сфері національної безпеки США через ситуацію в Україні було введено 6 березня 2014 року. Воно є підставою для подальших дій виконавчої гілки влади США з введення санкцій, пов’язаних з ситуацією в Україні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація