У Кремлі планують "покарати" ЛДПР та КПРФ за успіхи на місцевих виборах - ЗМІ

У Кремлі планують "покарати" ЛДПР та КПРФ за успіхи на місцевих виборах - ЗМІ

Фото: Reuters

Їх може спіткати доля позасистемної опозиції.

Кремль може "покарати" опозиційні партії ліберал-демократів на чолі з Володимиром Жириновським та комуністів на чолі з Геннадієм Зюгановим за успіхи під час місцевих виборів.

Про це йдеться у матеріалі видання "Ведомости".

Кілька джерел, близьких до адміністрації російського президента, зазначають, що дії цих партій на місцевих виборах 9 вересня, а потім і перемоги в других турах губернаторських виборів серйозно розлютили владу. Зокрема, невдоволення викликали дії члена ЛДПР Сергія Фургала, якого нещодавно обрали губернатором Хабаровського краю. За даними видання, на виборах він мав бути технічним кандидатом і обіцяв не вести кампанію, однак згодом відмовився від угоди із путінською партією "Єдина Росія".

Як покарання у Кремлі розглядають можливість відмови від допомоги КПРФ та ЛДПР із проходженням муніципального фільтру (процедура збору підписів депутатів представницьких органів муніципальних утворень на підтримку кандидатів на посади глав регіонів). "Вибори показали, що вони недоговороздатні. Вони вважають, що удвох врятуються, тому і заявили про коаліцію", - розповіло одне з джерел видання.

Інший же співрозмовник вказує, що в Кремлі давно роздратовані останньою діяльністю КПРФ та ЛДПР, зокрема обидві партії виступили різко проти владної пенсійної реформи, яка передбачає підвищення в Росії пенсійного віку.

"Вони перейшли червону лінію, по суті, стали позасистемною опозицією і можуть тепер розділити її долю", - зазначило інше джерело.

Нагадаємо, 23 вересня відбувся другий тур губернаторських виборів у Хабаровському краї та Володимирській області. У Хабаровському краї кандидат від пропутінської партії "Єдина Росія" та тимчасово виконуючий обов'язки керівника регіону В'ячеслав Шпорт набрав на 40% менше голосів, ніж його опонент, кандидат від ЛДПР Сергій Фургал. У Володимирській області кандидат від ЛДПР Володимир Сипягін набрав 57,03% голосів, тоді як його опонентка – кандидат від путінської партії "Єдина Росія" Світлана Орлова лише 37,46%.

За тиждень до того другий тур відбувся у Примор’ї – там вибори закінчились гучним скандалом та скасуванням результатів, на яких раптово з перевагою у 1,5% переміг представник владної в РФ партії. У четвертому регіоні – Хакасії – т.в.о губернатора Віктор Зімін відмовився брати участь в другому турі, тому голосування було відкладене на два тижні.

На початку вересня відбулись також і загальні місцеві вибори по всій РФ, у яких "Єдина Росія" програла комуністам вибори до парламентів Ульянівської та Іркутської областей, а також Республіки Хакасія. Крім того, кандидат від "єдиноросів" Олександр Саввінов програв на виборах мера Якутська колишній віце-меру Сардані Авксентьєвій.

Повʼязані теми:

Наступна публікація