Скільки та як зберігати гречку, рис, манку і інші крупи

Дата публікації
Перегляди
26к
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Скільки та як зберігати гречку, рис, манку і інші крупи

Скільки та як зберігати гречку, рис, манку і інші крупи / Фото: pixabay.com

Під час війни проблема запасання продуктів стала як ніколи актуальною. Крупи - один із найпопулярніших товарів, які українці купують на прилавках магазинів. Однак, потрібно також знати скільки та як зберігати гречку, рис, манку тощо, щоб вони не зіпсувалися. Читайте про це в матеріалі ТСН.ua.

Як правильно зберігати гречку, рис та інші крупи

Насамперед, дуже важливо стежити за температурою та рівнем вологості. Різкі перепади температур для будь-якої крупи не рекомендуються. Тобто в приміщенні не повинна темперарута повітря сильно залежати від часу доби.

Рівень вологості повинен зберігатися в межах 60-70%. А температура становити не менше 5 градусів вище нуля.

Також не забувайте перевіряти температуру та вологість самої крупи. Якщо ви зберігаєте рис чи гречку у мішечках, не забувайте перевертати крупу раз на тиждень. Якщо в банках чи інших доступних місцях - можна і частіше.

Чому крупа може зіпсуватися: основні причини

Дуже важливо слідкувати за запахом та зовнішнім виглядом крупи, щоб вчасно побачити, що вона зіпсувалася або починає псуватися:

  1. Неприємний смак - ви надто довго зберігаєте крупу і вона вже "задежалася". Тому смакові та хімічні властивості рису чи гречки почали змінюватися.
  2. Поганий запах - з'являється через неналежні умови зберігання або недотримання правил "сусідства".
  3. Поява плісняви - ця проблема з'являється, якщо не дотримуватися температурного режиму чи рівня вологості. Також вона псує крупи, коли в приміщенні погана вентиляція.
  4. Зміна кольору - ця причина також криється в надто довгому часі зберігання, а ще крупа змінює колір, коли на неї потрапляє сонячне світло.

Скільки можна зберігати гречку, рис та інші крупи

Якщо дотримуватися всіх правил зберігання, термін придатності для різних видів круп такий:

  • вівсяні пластівці - не більше пів року;
  • рис - від 16 до 18 місяців;
  • гречка - приблизно 20 місяців;
  • вівсяна, пшенична, манна та кукурудзяна крупи - 4-10 місяців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація