Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Уляна Супрун назвала продукт-вбивцю для організму

Надлишок солі призводить до проблем зі здоров’ям.

Одна з найбільших проблем для здоров’я – надлишок солі. Найбільше людей у світі вбиває не куріння чи високий тиск, а неповноцінне харчування, зокрема, багато солі в раціоні.

Про це повідомила керівниця МОЗ Уляна Супрун.

Денна норма солі – шість грамів - близько однієї чайної ложки. Зазвичай норму перевищують удвічі. Для дітей норма ще менше: від року до трьох - два грами на день, від чотирьох до шести – три грами,  а від семи до десяти років – п'ять.

Уляна Супрун дає кілька порад, які допоможуть зменшити вживання солі. 

Їжте домашню їжу

Сендвічі з ресторанів фастфуду, піца, хот-доги,  спагеті з соусом чи інші закуски можуть містити майже денну норму солі. Високий вміст солі може бути в продуктах, які не здаються солоними на смак: мафіни, енергетики, спортивні напої чи зернові сніданки.

Якщо вживати в їжу щось із зазначених продуктів, то варто стежити за своїм раціоном протягом дня  намагатися уникати солоної їжі.

 Їжте більше овочів та фруктів

Заповніть половину своєї тарілки фруктами та овочами, адже організмові потрібно більше калію, аніж натрію. Продукти краще купувати у перевірених місцях і перевірених виробників. Один і той же товар у різних брендів може містити різну кількість солі.

Напівфабрикати чи готові страви містять набагато більше солі, ніж їхні інгредієнти. Тому варто обирати продукти, які містять не понад 300 мг солі на порцію.

Поступово заохочуйте себе до змін

Почніть зі зменшення порцій - так ви автоматично зменшите кількість калорій і кількість солі. Також варто тренувати смакові рецептори – можна привчити себе насолоджуватися несолоною їжею – і з часом ви припините помічати різницю. Смакові рецептори майже не здатні розрізнити зменшення солі на чверть.

За словами Уляни Супрун, позбутися солі допоможуть спеції, сухі та свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино та оцет. «Зменшуючи кількість натрію в стравах, можна стикнутися з тим, що сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, майже нероздільні. Рішення - обирати рослинні жири, зокрема, авокадо, горіхи та сою. Замість бульйонних кубиків готуйте домашній бульйон, замінюйте білий хліб цільнозерновим, готові солоні приправи та соуси замініть приготованими власноруч.

Раніше Уляна Супрун повідомила, якими продуктами можна замінити цибулю у раціоні. Значно поживнішими є зелена цибуля та порей. Вони містять багато кемпферолу – корисної для здоров’я судин речовини, яку наразі активно досліджують у зв’язку із потенційними протипухлинними властивостями. Кемпферолу багато в квасолі, молодих бобах, вині, малині, спеції гвоздики та чорному чаї.

ВідеоВід тварин у контактних зоопарках можна підчепити смертельні інфекції - Супрун

Контактні зоопарки - джерело небезпечної інфекції - такий пост у Facebook написала виконувачка обов'язків Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Тварини є носіями великої кількості захворювань. Натомість психологи кажуть - спілкування  в контактних зоопарках позитивно впливає на нас. То ж чого більше - шкоди чи користі - у сюжеті.  

Від тварин у контактних зоопарках можна підчепити смертельні інфекції - Супрун

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції