Пентагон заплатить Ілону Маску за термінали та послуги Starlink для України

Пентагон заплатить Ілону Маску за термінали та послуги Starlink для України

Пентагон уклав угоду з компанією Ілона Маска на термінали та послуги Starlink для України / Фото: miroved.com

Подробиць угоди, яку укладено між Міністерством оборони США та компанією SpaceX, не розголошують.

Пентагон купує термінали та послуги супутникового зв’язку Starlink у компанії SpaceX, яка належить мільярдерові Ілону Маску, для використання українськими військовими. 

Про це в четвер, 1 червня, повідомило видання Bloomberg з посиланням на офіційну інформацію Міністерства оборони США.

"Ми продовжуємо працювати з низкою глобальних партнерів, щоб зробити все можливе, аби Україна мала стійкі супутникові та комунікаційні можливості, яких вони потребують. Супутниковий зв’язок є життєво важливим у загальній комунікаційній мережі України, і Міністерство оборони уклало угоду зі Starlink на послуги такого типу", — йдеться в повідомленні Пентагону. 

У відомстві не уточнили подробиць цієї угоди.

У виданні зауважили, що термінали, ймовірно, будуть придбані в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка забезпечує довгострокові потреби країни, яка перебуває в стані безпеки. У грудні 2022 року Міністерство оборони США, оголошуючи такий пакет фінансування, повідомило, що він надаватиме Україні “термінали та послуги” супутникового зв’язку, але не підтвердило, що компанія Маска отримає контракт.

Коли в Україні почалось повномасштабне вторгнення, компанія SpaceX на запит України надала доступ Києву до супутникового зв'язку Starlink. Перші термінали були активовані 26 лютого 2022 року.

За повідомленнями Міністерства цифрової трансформації, на сьогодні в Україні є понад 30 тисяч терміналів Starlink.

Військові чиновники США високо оцінили роль, яку портативні термінали Starlink відіграли в Україні після вторгнення Росії у підтримці зв’язку між цивільним населенням і забезпеченні важливого зв’язку для армії країни. 

У жовтні минулого року Ілон Маск заявив, що його компанія не може дозволити собі нескінченно фінансувати Starlink для України. За його словами, утримання цих супутникових платформ коштувало його компанії 20 мільйонів доларів на місяць.

У січні цього року Ілон Маск написав у Twitter, що пожертвував на потреби України 100 мільйонів доларів, і додав, що його компанія SpaceX, яка має найбільшу світову мережу супутникового інтернету Starlink, свого часу відмовилась від грошей Пентагону за оплату використання роботи Starlink в Україні.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2022 року в українських військових нібито почалися проблеми з роботою терміналів супутникового зв’язку Starlink від компанії SpaceX Ілона Маска.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація