Народні прикмети, обряди і звичаї 25 липня

Народні прикмети, обряди і звичаї 25 липня

Упіймався на гачок в'юн — чекай дощу.

25 липня церква та віряни вшановують пам'ять мучеників Прокла та Іларiя, преподобного Михаїла Малеїна, мучеників Феодора, варяга i сина його Йоана, в Києвi, мучениці Голиндухи, у Хрещеннi Марiї, преподобного Йоана i Гавриїла Святогорцiв, Ікони Божої Матерi "Троєручиця". 

25 липня: церковне свято

25 липня вшановуємо пам’ять святих мучеників Прокла "плакальника" і його племінника Іларія. Святі мученики Прокл і Іларій, уродженці селища Каліпта поблизу Анкари (сучасна столиця Турецької Республіки) постраждали під час гоніння за імператора Траяна (98–117).

Після страшних катувань імператор наказав вивести Прокла за місто і, прив’язавши до стовпа, розстріляти з луків. Воїни, які вели святого Прокла на страту, умовляли його підкоритися і тим зберегти своє життя, але святий сказав, щоб вони виконали те, що їм наказано.

По дорозі до місця вбивства їх зустрів племінник святого Прокла Іларій, який зі сльозами обняв дядька-мученика і теж визнав себе християнином. Воїни затримали його і кинули до в’язниці. Святий мученик Прокл під градом стріл молився за своїх мучителів і в молитві віддав свою душу Богові.

Святий Іларій, поставши перед суддею, з такою ж безстрашністю, як святий Прокл, визнав себе християнином і після катувань був засуджений до смерті. Мученику зв’язали руки і за ноги волочили по місту, а потім обезголовили. Сталося це через 3 дні після смерті його дядька, святого мученика Прокла. Християни поховали їх разом в одній могилі.

25 липня: народні традиції 

Вважається, що в цей день бувають найрясніші роси. Тому й казали "На Прокла все промокло".

25 липня: українські народні прикмети

  • Кричать вдень жаби — чекай дощу.
  • Озерна жаба вилізла на берег просить дощу.
  • Жаби стиха квакають - на дощ, голосно кричать на хорошу погоду, мовчать — перед похолоданням.
  • Упіймався на гачок в'юн — чекай дощу.

25 липня: що категорично не варто робити

  • займатися важкою працею;
  • робити ремонт;
  • прибирати;
  • шити;
  • лаятися і лихословити.

25 липня: що варто зробити

Раніше наші предки намагалися вставати в цей день до світанку, адже вірили, що ранкова роса здатна подарувати красу і молодість. Тому й вмивалися ранковою росою. Також її пили вагітні жінки, щоб пологи пройшли легко. Цією ж росою обтирали маленьких дітей, щоб уберегти від злих сил.

Також варто 25 липня до світанку зібрати цілющі трави. 

Читайте також:

Фрося розказала, яка погода буде на вихідних та як правильно купатися, щоб не нашкодити здоров'ю

Фрося розказала, яка погода буде на вихідних та як правильно купатися, щоб не нашкодити здоров'ю

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація