В Україні запрацювало унікальне підприємство: чому це важливо і що воно виготовляє

Дата публікації
Перегляди
3815
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
В Україні запрацювало унікальне підприємство: чому це важливо і що воно виготовляє

Підстанції на АЕС

В "Енергоатомі" знайшли, як замістити російський імпорт власним виробництвом.

Росія продовжує загрожувати безпеці атомних електростанцій в Україні. Під час одного з останніх нічних авіанальотів, "Шахеди" пролетіли на критично низькій висоті недалеко від промислового майданчика Рівненської АЕС.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Будь-яка атомна електростанція - це сотні об’єктів, зосереджені на великій території. Окрім, самих ядерних реакторів, машинні зали із велетенськими турбінами, розподільчі пристрої та власні підстанції, які передають електрику з АЕС в населені пункти. І саме на них, за даними української розвідки, націлився ворог.

"Це архівні кадри, які ми відзняли коли були на нині окупованій Запорізькій АЕС. Це високовольтна підстанція і її міць відчувається просто на звук. Саме такі об’єкти можуть стати ціллю для росіян напередодні цієї зими. Якщо її вивести з ладу - енергоблок перестане працювати. Бо видавати електроенергію буде нікуди", - каже кореспондентка ТСН Ірина Прокоф'єва. 

Навіть, якщо атомна станція не видає світло в міста, тобто не працює, їй все одно потрібна електроенергія на власні потреби. Якщо живлення з мережі припиняється - загроза ядерній безпеці неминуча. Таке Україна вже переживала: під час окупації Чорнобильської АЕС.

Якщо на атомних станціях припиняється зовнішнє електропостачання - миттєво включаються дизель-генератори. За усіма протоколами МАГАТЕ палива в них вистачає на дві доби. Втім, генератори, як і будь-яка техніка, потребують постійного контролю та ремонту. Деякі запчастини для них, так склалось історично, Україна купувала у Росії. Але не тепер. 

В Україні запрацювало унікальне підприємство

"Ці деталі в Україні не випускались. Це було російського виробництва. Ви розумієте, що зараз купувати там неможливо. А залишитись без цих деталей означає зупинити енергоблок", - каже Григорій Городнер, керівник підприємства.

В "Енергоатомі" знайшли, як замістити російський імпорт власним виробництвом.

"Це наш відокремлений підрозділ, який входить в наш склад НАЕК Енергоатом і він фактично виробляє ті запасні частини, які нам потрібні для роботи наших енергоблоків і які ми раніше постачали з РФ", - каже керівник АТ НАЕК "Енергоатом" Петро Котін. 

Тут працюють десятки фахових інженерів і техніків, які вже опанували нові станки. І нині на цих складних механізмах виготовляють такі необхідні деталі для безпеки українських атомних електростанцій. 

В "Енергоатомі" знайшли, як замістити російський імпорт власним виробництвом.

"Важливіше обладнання на атомній станції, ну за вийнятком реактора самого ніж дизель-генератори немає. Коли станція втрачає все, зовнішнє енергопостачання, вона переходить на дизель-генератори. І саме для дизель-генераторів тут буде виготовлятися запасні частини. Це наш останній крок по закінченню енергетичної залежності від Росії", - пояснює Петро Котін. 

Перші запчастини з цього станка вже сходять. В "Енергоатомі" переконані, цієї зими важливі деталі для дизель-генераторів та інші важливі запчастини шукати по світу не доведеться, бо тепер маємо власні. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 27 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Читайте також: 

ТСН Підсумки 27 вересня. Переговори з Трампом. Обстріл Кривого Рогу, Херсона та Ізмаїла

ТСН Підсумки 27 вересня. Переговори з Трампом. Обстріл Кривого Рогу, Херсона та Ізмаїла

Повʼязані теми:

Наступна публікація