Сумна їжа і сирний чай: фудтренди 2020

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Наша авторка Олена Концевич спробувала розібратися в останніх віяннях фудмоди.

Скажи мені, що ти їси, і я скажу тобі: «Ліпше замов стейк».(Невідомий автор)

Їсти здорово. Як наголос поставиш – такий шлях в харчуванні й обереш. Коли ми вийдемо з карантину і облишимо домашню випічку з бананів і вівсяних пластівців, нам захочеться почуватися цивілізованими людьми. Захочеться піти до ресторану і замовити щось інше, ніж пюрешка з котлетою. А що замовити, щоб не зганьбитися? Адже тренди в їжі – то такі ж тренди, як і всі інші, а коли світ сидить в застінку, прагнення різноманітності в одній з найбільш популярній сфері життя долає всі кордони.

Їсти – то щастя. А в щасті все повинно бути просто. Про сучасні фудтренди цього точно не скажеш. Є анекдот про Кіану Рівза, який плаче у модному ресторані, тому що замовив оленину сувід, до якої подаються навушники з відтворенням звуків, котрі видавав олень від народження і до моменту, коли потрапив на стіл до Рівза. «Божевільніше і завернутіше» – ось гасло трендмейкерів. Просто їсти нам давно уже недостатньо і нецікаво. Бо навіщо їсти пюрешку з котлеткою, якщо можна їсти ферментовану спріруліну з комбучею і вдавати, що ти – фудгуру? 

Забудьте про пророщені зерна пшениці, нут і кокосове молоко – це позавчорашній день. Сьогодні ставка робиться на хлорелу, сорго і фоніо! Акцент – на різні африканські злаки і нові сорти олії, наприклад, з гарбузового насіння, а ще своїх позицій не здає канабіс – він ще від минулого року вважається «суперфудом», і модними є канабісова олія, насіння і висівки, а також конопляне молоко. 

На столах гурманів з’являться плоди баобаба, зовні схожі на кокоси. Багатий пребіотиками продукт дозволяє поліпшити травлення. З плодів баобаба можна готувати напої, а також підсушувати, перетворюючи на цукати. З листя варять супи і додають їх в салати. Вийшов на подвір’я, зірвав плід з свого баобабового саду – і маєш обід. Ще одним трендом стає використання листя тамаринда. Традиційно в їжу вживали тільки плоди цієї рослини. Гастрономічні ж тренди 2020 року пропонують використовувати в їжу і листя цього дерева. Взагалі візуально тамаринд нагадує гігантську жирну гусінь жовтогарячого кольору в шкаралупі, але мода завжди вимагає певних жертв.

Через глобальне забруднення планети людський організм працює не так злагоджено і безперебійно, як іще 100 чи 50 років тому, і, наприклад, безглютенова дієта сьогодні часто є не сліпим дотриманням моди, а необхідністю. З невеликою натяжкою, але те ж можна сказати і про м’ясо – сьогодні замовити стейк з тофу або водоростей не складає проблем. Однак, м’ясоїдам не вперше час згадати анекдот про безалкогольне пиво і гумових жінок – м’ясом у 2020-му пахнути не повинно: його заміняють сурогатами. Ми живемо у фальшивий час. Ще Ільф і Петров висміяли вегетаріанських фейкових кроликів із моркви і сосиски з гороху. Минуло сто років, а вегетаріанці і далі бавляться в фальшивого бога і активно пропонують бургери з квасолі і кіноа, називаючи це «етичним продуктом». До речі, є ресторани, де фейкові шніцелі з лободи і тирси в меню так і називаються: «Без гріха». 

Хоча, чого грішити на м’ясо – алкоголь цього року також популярний винятково фейковий. Все більше виробників випускають безалкогольний джин, віскі і навіть текілу за досить смішними цінами, скажімо, американський бренд Ritual Zero Proof продає ці продукти по 25 баксів за пляшечку 700 мл. Пий, хоч залийся – ефекту буде не більше, ніж від лимонаду. 

Популярними стають газовані чай і кава, з розряду гарячих напоїв вони остаточно перейшли в холодні і мутували. Одна з найпопулярніших мутацій – «сирний чай». Рецептик: заварюєте будь-який чай, збиваєте з сиру пінку і додаєте в чашку. Можна додати в цю бурду молоко, фрукти, шоколад, мед, карамель або сироп і випити, якщо кишка не тонка. До сирного чаю можна замовити убе халая – філіппінський десерт у вигляді солодкої желеподібної перетертої суміші з ямсу яскравого фіолетового відтінку. 

Для фудблогерів цього року будуть актуальними фото в стилі sad food – відтепер модними будуть не лише перефотошоплені ідеальні фото красивих сервірованих столів, але й будь-який горілий, сирий, чи схожий на шмарклі фудшлак, аби навіть ті, хто зварити вміє хіба що кип’ячену воду, почали почуватися трендовими. Своє слово також диктуватимуть страви, які візуально нагадують домашні – борщик, олів’єшку і вінегрети, ну і позиції досі тримають шалені багатоповерхові дрінктопінги з маршмелоу, донатів, арахісу і макарунів. До речі, в кіно з попкорном ходити тепер немодно – попкорн замінить насіння лотосу і лілії.

Ну і кілька слів про антитренди. Немодними у році 2020 є срірача, таро, матча, тофу і кімчі. Учача, уруру, мімімі. 

Одним словом – споживайте суперфуд, насолоджуйтеся і експериментуйте. Головне, заплутавшись у насінні чіа, чайотах і капусті кале, не стати суперовочем самому.

Читайте також: Культ потворного

Залиште свій коментар

Вибір редакції