"Ось як я помру": у США заслухали перших свідків штурму Капітолія

"Ось як я помру": у США заслухали перших свідків штурму Капітолія

Фото: Associated Press

Один із офіцерів зі сльозами поділився своїми спогадами про заворушення.

У США у вівторок, 27 липня, четверо правоохоронців розповіли про напади з боку прихильників експрезидента Дональда Трампа, які 6 січня штурмували Капітолій.

Про це із посиланням на перше засідання спецкомітету Палати представників Конгресу США з розслідування інциденту повідомляє ВВС.

Один із офіцерів поліції Акіліно Гонелла зі сльозами поділився тим, що в момент заворушень побоювався бути розчавленим. "Ось як я помру", - думав він.

Гонелла описав події того дня як "середньовічне поле битви" і додав, що, повернувшись додому, відштовхнув від себе дружину через кількість хімічного подразника, який потрапив на його форму.

На прохання прокоментувати заяву Трампа про "сильно люблячий натовп" силовик відповів: "Я все ще відновлююся після цих обіймів і поцілунків".

"Якщо це були обійми і поцілунки, ми всі повинні піти до нього додому і зробити з ним те ж саме", - висловився Гонелла, однак пізніше вибачився за "вибух" і наголосив, що не намагався закликати когось піти до будинку Трампа.

Інший силовик Гаррі Данн заявив, що зіткнувся з расовим насильством після того, як сказав кільком учасникам заворушень, що голосував за Джо Байдена і вибори не є сфальсифікованими. 

"Це викликало потік расових епітетів, - згадав він. - Одна жінка в рожевій сорочці Maga (Make America Great Again) закричала: "Ви чуєте, хлопці, цей (лайка) голосував за Джо Байдена!"

Щонайменше 535 учасників заворушень були заарештовані після нападу, внаслідок якого загинули п'ятеро людей, зокрема поліцейський.

Нагадаємо, 6 січня на засіданні Конгресу США мали завершити офіційну процедуру підрахунку голосів виборців і оголосити Джо Байдена переможцем. Сотні прихильників чинного на той момент президента Дональда Трампа зібралися біля Капітолія, щоб висловити йому підтримку, і почали штурм будівлі. Конгрес тимчасово зупинив засідання.

У заклику до заколоту проти уряду США звинуватили вже колишнього президента Дональда Трампа. 13 січня Палата представників підтримала рішення про імпічмент. "За" висловилися 222 демократи та 10 республіканців. Це була найбільша підтримка імпічменту серед членів рідної партії президента за всю американську історію, яка, однак, не мала успіху.

Новини світу: прихильника Трампа, який штурмував Капітолій, засудили до 8 місяців позбавлення волі

Новини світу: прихильника Трампа, який штурмував Капітолій, засудили до 8 місяців позбавлення волі

Повʼязані теми:

Наступна публікація