IKEA поки відмовляється від використання деревини українського походження

IKEA поки відмовляється від використання деревини українського походження

31 січня 2021 року компанія IKEA викупає майже 5 тис гектарів лісу, щоб зберегти екологію / Фото: Associated Press

У зв’язку з війною в Україні компанія не може «безпечно проводити аудит ланцюжків постачання деревини в країні, щоб перевірити відповідність та законність її походження».

Шведська компанія IKEA, що відома як ритейлер меблів і товарів для дому, поки відмовляється від використання деревини українського походження.

Таке рішення у компанії пояснюють «неможливістю перевірити легальність деревини» після 24 лютого, про що йдеться у листі за підписом менеджера з розвитку закупівель IKEA Роберта Олссона на адресу українських постачальників деревини, який є у розпорядженні «Схем» (проєкт Радіо Свобода). Лист датований 25 березня.

«IKEA призупинила глобальні закупівлі деревини з України, заготовленої після 24 лютого 2022 року, до подальших розпоряджень. Деревина, заготовлена після цієї дати, не буде використовуватися, тому що її легальність неможливо перевірити», – йдеться у листі.

Виходячи з листа IKEA, такі самі заходи шведська компанія застосувала до Білорусі, хоча на півтора місяця пізніше – від 8 квітня. Також від 8 квітня IKEA планує скоротити приблизно 85% поставок деревини з Росії, очікуючи, що постачальники зменшать залежність від російської деревини.

На початку березня IKEA повідомила, що тимчасово призупиняє свою діяльність в РФ та Білорусі. Зокрема, це рішення стосувалося всього експорту та імпорту до цих країн та з них, а також всіх виробничих і роздрібних операцій IKEA.

В пресслужбі IKEA підтвердили, що у зв’язку з війною в Україні компанія не може «безпечно проводити аудит ланцюжків постачання деревини в країні, щоб перевірити відповідність та законність її походження».

«Тому IKEA призупинила закупівлю деревини в Україні до подальшого повідомлення. (...) Після того, як ситуація покращиться та стане безпечнішою, ми зобов’язуємось якнайшвидше відновити роботу з нашими партнерами в Україні», – повідомили в IKEA.

Дизайн-студія із Санкт-Петербурга "Люксорта-Сервіс" планує створити свій аналог IKEA. Компанія подала заявку до Роспатенту на реєстрацію товарного знака "ИДЕЯ".

Про це пишуть російські засоби масової пропаганди з посиланням заяву директора компанії Костянтина Кукоєва.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація