"Червону" карантинну зону ввели ще в чотирьох областях України: які заборони, а що дозволено (перелік)

"Червону" карантинну зону ввели ще в чотирьох областях України: які заборони, а що дозволено (перелік)

Фото: УНІАН

Обмеження почали діяти від 18 жовтня.

Від початку доби 18 жовтня "червону" карантинну зону ввели ще в чотирьох областях України - Запорізькій, Одеській, Донецькій та Дніпропетровській.

Відповідне рішення ще 15 жовтня ухвалила на позачерговому засіданні Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 

"За результатами Державна комісія вирішила встановити від 00 години 00 хвилин 18 жовтня 2021 року “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території Запорізької, Одеської, Донецької та Дніпропетровської областей. Також застосувати на території Запорізької, Одеської, Донецької та Дніпропетровської областей обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для “червоного” рівня епідемічної небезпеки", - повідомив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

Заборони та обмеження "червоної" зони:

  • Забороняється робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос.
  • Забороняється робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо.
  • Забороняється робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл.
  • Забороняється робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів.
  • Забороняється проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів.
  • Забороняється робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеознімань.
  • Місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

Що працюватиме в "червоній" зоні:

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на "червоному" рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Новини України: Херсонська область від сьогодні у "червоній зоні"

Новини України: Херсонська область від сьогодні у "червоній зоні"

Зауважимо, що від 21 жовтня набирають чинності нові правила проїзду в транспорті міжміського та міжобласного сполучення. Тепер окрім квитка пасажиру потрібно мати COVID-сертифікат, або ПЛР-тест, або довідку про антитіла. Контролювати наявність документів мають водії в автобусах та провідники в поїздах. 

Зокрема, для пересування в межах регіонів з "жовтим" рівнем епіднебезпеки буде необхідний або документ про отримання принаймні однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативний результат ПЛР-тесту або експрестесту на COVID-19, який чинний 72 години. 

У разі прямування в регіон з "червоним" рівнем епіднебезпеки необхідний один із документів: 

  • Документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації 
  • Негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, який чинний 72 години. 

Нові обмеження на перевезення пасажирів між регіонами, які почнуть діяти від 21 жовтня, не будуть стосуватись неповнолітніх. Для дітей віком від 12 років буде діяти й надалі обов’язкове дотримання маскового режиму. 

Щодо поїздок між областями "Укрзалізницею", то за новими правилами, пасажири повинні мати або COVID-сертифікат або ПЛР чи експрестест, зроблений за 72 години

Так, провідники потягів перед посадкою перевірятимуть: квиток, паспорт і відповідний "ковідний" документ. COVID-сертифікат можна буде показати в "Дії" і у паперовому форматі. У потягах "Інтерсіті" перевірка також буде здійснюватися під час посадки.

У разі відсутності будь-якого з трьох вищезазначених документів провідник або стюард мають право не допустити пасажира до поїздки. Обмеження не поширюються дітей. Також перевірок не буде у приміських потягах.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контактцентру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Зазначимо, що першою стала "червоною" Херсонська область. Найжорсткіші карантинні обмеження там почали діяти від 15 жовтня.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Локдаун в Україні 2021
Наступна публікація