Проста кутя на пшениці

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Хоча традиційно головну страву Святвечора роблять з узваром, поділюсь своїм варіантом — з медом.

"Кутю принесли!" — в хату зайшли двоє дівчат. Прикрашені — ліпше нікуди. Одна в старій, побитій міллю шубі, інша — в розірваному пальті. Обоє в старих хустках, вимазані сажею, робочих рукавицях, ще й у руках — сітка з початою банкою сала.

"Ой, Мамоньки, чиї це такі брудні діти?" — зойкнула моя тітка.

"Штірліц ще ніколи не був такий близький до провалу". Ми з сестрою не витримали і розреготалися. Маскарад вдався, батьки нас не впізнали. Ну і звісно, куди ж діватися, пригостили цукерками та печивом…

Півжиття я прожила в маленькому селі на Луганщині. Вертепами у нас не ходили. Все-таки комуністична влада гарненько проїхалася українським Сходом — ходити по хатах було соромно, це вважалося "старцюванням". Тобто жебракуванням. А от діти залюбки на Святвечір ходили по сусідах з баночкою куті, частували їх кашею і отримували навзамін цукерки та печиво.

Мама завжди робила кутю з рису з медом, маком та родзинками. А от я варю пшеницю, заправляю медом, маком та родзинками. Хоча традиційна, звісно, робиться з узваром, розповім вам про свій варіант головної страви Святвечора.

Отже, нумо готувати!

Вам знадобиться:

— склянка пшениці;

— 200 г ізюму;

— 200 г волоських горіхів;

— 50 г маку;

— дві столові ложки меду.

Кутя, для блогів
instagram.com/juliya_levicka

Приготування покроково:

1. Пшеницю гарненько промиваєте, замочуєте на ніч у двох склянках води. Не маєте часу або забули намочити — залийте на пару годин. Вода може бути холодна.

2. Як час мине, воду злийте і залийте трьома склянками свіжої. Як пшениця закипить, варіть на маленькому вогні. На це піде десь 2-2,5 години. Більша частина зернят має луснути і показати своє світле нутро. Ще не луснули, а води вже нема — додавайте ще рідини!

3. Поки пшениця вариться, промийте родзинки та мак. Залийте їх окропом в окремих мисочках. Хай запарюються з півгодини. Воду потім злийте.

4. Розчиніть у склянці теплої кип’яченої води мед, залийте вашу готову пшеницю, додайте мак, родзинки та горішки. Кутя готова!

Більше рецептів читайте тут instagram.com/juliya_levicka 

Залиште свій коментар

Вибір редакції