Військовий облік в Україні від 16 до 25 років: усе, що відомо

Військовий облік в Україні від 16 до 25 років: усе, що відомо

Військовий облік чоловіків віком 17-25 років / Фото: ТСН.ua

Процес обліку призовників автоматизовано. Хлопцям не треба проходити медкомісію, а всі необхідні дані про них збираються з інших реєстрів.

В серпні Кабмін вніс зміни до правил військового обліку в Україні, якими автоматизував процес обліку призовників віком 16-25 років. Тепер ця категорія громадян може стати на облік без проходження ВЛК.

Про військовий облік громадян України віком від 16 до 25 років читайте на ТСН.ua.

В середині серпня Кабінет міністрів України ухвалив постанову №932 про порядок реалізації експериментального проєкту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Згідно з документом, чоловіки віком від 16 до 25 років автоматично ставатимуть на військовий облік як призовники, зокрема й ті, хто перебуває за кордоном.

"Процес обліку призовників буде автоматизовано. Хлопцям не доведеться проходити медичну комісію, а всі необхідні дані про них зберуться з інших реєстрів. Це значно заощадить час як працівникам ТЦК, так і хлопцям, які ставатимуть на облік", – заявляла заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

В межах цієї постанови були запроваджені ще два нововведення, пов’язані з військовим обліком:

  • будуть верифіковані дані щодо всіх чоловіків від 16 до 60 років завдяки інформаційній взаємодії з Державною міграційною службою, Мінʼюстом та адміністрацією Держприкордонслужби. Це допоможе уникнути ситуацій, коли повістки отримують померлі або ті, хто перебуває під вартою, а також виправити помилки в персональних даних,
  • чоловіки віком від 16 до 25 років, які оформлюватимуть паспорт, автоматично будуть внесені до реєстру "Оберіг" без проходження ВЛК. Це стосуватиметься і тих, хто проживає за кордоном та оформлює собі паспорт в офіційних українських представництвах. Чоловіки за кордоном проходитимуть перевірку чинності своїх військово-облікових документів через державну електронну систему "Трембіта". До слова, якщо з реєстру "Оберіг" надійдуть відомості про недійсність військово-облікового документа, працівник відокремленого підрозділу повідомить про відмову в оформленні паспорта.

Як пояснили додатково в Донецькому обласному ТЦК та СП, урядова постанова дозволяє автоматично оновлювати дані про призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Молодь 17-25 років зможе стати на облік без відвідування військкоматів і проходження медкомісії. Інформація збиратиметься з державних реєстрів, що заощадить час для ТЦК і призовників.

Відповідно до постанови уряду, взяття на військовий облік українців віком від 16 років, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, до 25 років здійснюється представниками ТЦК за місцем проживання. Взяття на військовий облік тих, у кого відсутнє зареєстроване місце проживання, здійснюватимуть визначені Генштабом ТЦК.

Які персональні дані про чоловіків 16-25 років будуть у реєстрі "Оберіг"

В реєстрі військовозобов'язаних з'являтиметься така інформація про чоловіків віком від 16 до 25 років:

  • оцифрований образ обличчя,
  • прізвище, ім'я, по батькові,
  • дата народження,
  • місце народження,
  • стать,
  • місце проживання та місцеперебування,
  • реквізити внутрішнього та закордонного паспорта (серія та/або номер, дата видавання, орган, який видав, термін дії),
  • відомості про громадянство,
  • номер запису в Демографічному реєстрі (за наявності),
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності),
  • дані про оформлення документів для виїзду за кордон на ПМП або про повернення до України,
  • відомості про дату останнього виїзду за межі України,
  • відомості про смерть або оголошення особи померлою.

Така ж інформація в реєстрі "Оберіг" буде і про чоловіків, які відбувають покарання.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber

Повʼязані теми:

Наступна публікація