Що зміниться в Україні від 1 грудня: зарплати, пенсії, податки

Що зміниться в Україні від 1 грудня: зарплати, пенсії, податки

Фото: ТСН.ua

На перший день зими заплановано декілька новацій, які зачеплять життя кожного українця.

Від 1 грудня в Україні буде запроваджено цілу низку законодавчих нововведень, які будуть стосуватися більшості громадян.

ТСН.ua зібрав інформацію про головні зміни, які чекають на Україну в перший день зими.

Зарплата та податки

Відповідно до змін, передбачених в законі про державний бюджет, від 1 грудня 2021 року в Україні зростуть мінімальна зарплата, розмір якої буде становити 6 500 гривень, та прожитковий мінімум, який збільшиться до 2393 грн.

Підвищення розміру зарплати та прожиткового мінімуму вплине на:

  • розмір мінімального страхового внеску ЄСВ із зарплати працівників та доходів ФОП (за себе), самозайнятих осіб та членів фермерського господарства  – 1430 грн.
  • максимальну величину бази нарахування ЄСВ - 97 500 грн;
  • максимальний розмір нарахованого ЄСВ – 21450 грн.

Окрім того, від 1 грудня 2021 року "Укрзалізниця" планує підвищити заробітну плату своїм працівникам на 10%.

Пенсії та соціальні виплати

Зростання прожиткового мінімуму для населення України спричинить за собою і підвищення пенсій. Мінімальна пенсія зросте до 1 934 грн. Разом зі всіма надбавками пенсіонери віком понад 65 років отримуватимуть мінімальні виплати в розмірі 2600 гривень. Для учасників бойових дій пенсія складе 4061 грн. Максимальний розмір пенсії збільшиться на 800 грн і становитиме 19 340 грн.

Підвищення розміру прожиткового мінімуму збільшує розмір аліментів - мінімум становитиме 1 050 грн (на дітей до 6 років) і 1 309 грн (на дітей від 6 до 18 років).

Громадяни, які є опікунами або піклувальниками дітей до 6 років, отримуватимуть допомогу в розмірі 5 250 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років - 6 545 грн (2,5 прожиткових мінімуму).

Діти з інвалідністю отримують виплати у розмірі 3,5 прожиткового мінімуму, тож допомога їм також зросте до 7 350 грн (на дітей до 6 років) і 9 163 грн (на дітей від 6 до 18 років).

Для безробітних українців максимальний розмір виплат становитиме 9924 грн (чотири прожиткові мінімуми). 

Нова послуга в “Дії”

Від 1 грудня набуде чинності закон "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні". 

Відповідно до нього, зареєструвати своє місце проживання можна буде через сервіс "Дія". За допомогою цієї ж технології вийде задекларувати зміну місця проживання, що спростить процедуру взаємодії з військкоматом для чоловіків. За таким же принципом працюватиме пенсійна та медична системи.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація