Як нарізати цибулю без сліз: простий лайфгак, про який мало хто знає

Завдяки цьому простому секрету ви зможете нарізати цибулю без сліз та уникнути подразнення очей.

Цибуля

Цибуля / © pixabay.com

Серед безлічі перевірених порад, які полегшують роботу на кухні, існує один надзвичайно простий лайфхак, що дозволяє нарізати цибулю без сліз.

Про це розповіла українка у мережі Threads.

Цибуля викликає сльози через речовини, що виділяються при розрізанні її клітин. Коли ніж ушкоджує цибулину, у повітря вивільняються сірковмісні сполуки, які дратують наші очі.

Ці речовини розташовані в цибулині нерівномірно. Їхня найбільша концентрація знаходиться саме в тій частині, де розташоване коріння (так звана «попка»).

Чим сильніше ушкоджується основа, тим активніше виділяються дратівливі для очей з’єднання.

Таким чином, для того, щоб нарізати цибулю без сліз, необхідно дотримуватися простого правила: не зрізати кореневу основу цибулини на самому початку і по можливості не торкатися цієї частини.

Якщо не ушкоджувати місце найбільшої концентрації дратівливих речовин, їхнє виділення залишиться мінімальним, а сліз буде значно менше.

На жаль, багато господинь відрізають кореневу основу в першу чергу, через що очі починають сльозитися швидше, ніж це могло б бути.

Нагадаємо, під час приготування випічки вибір матеріалу форми суттєво впливає на якість результату. Металеві форми швидко нагріваються та рівномірно передають тепло, що ідеально підходить для бісквітів і тортів, забезпечуючи хрустку скоринку та м’яку середину.

Скляні форми, навпаки, нагріваються повільніше, але довше утримують температуру, тому найкраще підходять для запіканок і хліба, де потрібне плавне пропікання. Фахівці радять використовувати пергамент у будь-якому випадку — він запобігає пригоранню, полегшує виймання готової страви та продовжує термін служби форми.


Наступна публікація

Я дозволяю TSN.UA використовувати файли cookie