Чистіше за чисте: як правильно мити моркву, щоб позбутися бруду та мікробів
Морква — одна з тих овочевих зірок, які приходять до нашої кухні «одразу з поля». І інколи це дуже буквально, адже маємо грудочки землі, нерівності, маленькі тріщинки, де може ховатися все, що завгодно — від піску до бактерій.
Морква / © Credits
Тож навіть якщо ви купили моркву у фермерському магазині чи у супермаркеті, промити її необхідно. Щоб розібратися, як робити це ефективно та без зайвих зусиль, видання Martha Stewart поділилося корисними та дієвими порадами, щоб ви готували з чистого та смачного овоча.
Як правильно мити моркву
Не потрібно жодних спреїв, мильних розчинів або модних «очищувачів овочів». Усе, що вам знадобиться — прохолодна вода та трохи тертя.
Для моркви найкраще працює струмінь прохолодної води. А якщо овоч має борозенки чи горбинки, візьміть щітку для овочів. Вона допоможе дістатися у всі маленькі заглиблення.
Щітка
Вона не обовʼязкова, але під час вибору краще віддати перевагу тій, яку можна мити та дезінфікувати. Можна обрати милий дерев’яний аксесуар у стилі кантрі, він стильний, але не гігієнічний. Ідеально підійде щітка, яку можна закинути в посудомийку.
Пестициди
Це питання завжди виринає першим. Добра новина полягає у тому, що більшість пестицидів, які використовуються за правилами, — водорозчинні. Тож звичайне промивання під проточною водою справді працює. Погана ж новина у тім, що навіть якщо ви плануєте чистити моркву, все одно потрібно її помити. Інакше все, що було на шкірці, перейде на свіжий зріз ножа.
Чищення моркви
Тут уже ваш вибір і кухонний стиль. Якщо плануєте чистити моркву, все одно спершу помийте її. Інакше переносите забруднення всередину. Перевага чищеної моркви в ідеальній текстурі для крем-супів і пюре. Перевага нечищеної — маєте більше клітковини та вітамінів.
Органічна є морква не означає ідеально чисту. Земля, руки під час збирання, тара, транспортування та навіть ваш власний холодильник, можуть додати зайвих мікробів. Тож правила ті самі, мити, терти та сушити.
Правильно сушіння
Після миття розкладіть моркву на чистому рушнику чи решітці та дайте їй повністю висохнути. Це надзвичайно важливо, адже волога — ідеальне середовище для всього небажаного. А мокрі овочі у контейнері — прямий шлях до швидкого псування.
Розповсюджені помилки
Мити моркву у брудній раковині. Це звучить парадоксально, але саме так і виникає перехресне забруднення. Перед тим як мити овочі, швидко продезінфікуйте раковину, змішувач і ручки.
Використовувати дорогі «овочеві спреї». Незалежно від ціни, вони не працюють краще за воду. Тож можете сміливо економити.
Ховати моркву у холодильник мокрою. Волога — це пришвидшене псування та зростання бактерій. Акуратно обітріть або дайте повністю висохнути.
Якісне миття моркви — це не складна наука, а проста рутина, яка справді має значення. Трохи води, чиста щітка, сухий рушник і ви маєте чисті, хрумкі, безпечні овочі, готові до будь-якого рецепта, від ранкового смузі до святкової запіканки.