Відроджено рецепт пива, яке варили стародавні кельти

Німецький археолог під час розкопок поселення близько 500 року до н. е. з'ясував, яким чином стародавні кельти варили пиво. Смак того пива сильно відрізнявся від сучасного.

Археоботанік Ханс-Петер Стіка з Університету Хойєнхайм (Штутгарт, ФРН) вважає, що з'ясував рецепт пива, яке варили стародавні кельти.

Дослідник вивчив руїни поселення раннього залізного віку (близько 500 року до н. е.) поблизу Ебердінген-Хохдорфе. Особливий інтерес у нього викликали шість канав, виритих для приготування ячмінного солоду. Під час розкопок було виявлено також кілька тисяч обвуглених зерен.

На думку науковця, ячмінь лежав у воді, поки не починав проростати. Потім на обох кінцях канави розпалювалися багаття, які мали підсушити зерна і надати солоду темний колір і аромат диму. Повільна сушка стимулювала ріст бактерій, що виробляють молочну кислоту, яка, у свою чергу, додавала кислинку в кінцевий продукт.

Крім того, знайдені насіння блекоти: їх застосовували для посилення п'янкого ефекту. Стіка вважає також, що в пиві були присутні полин і (або) насіння моркви - цей рецепт був відомий в середньовічні часи.

В результаті смак пива мав сильно відрізнятися від сучасного, в якому домінує аромат хмелю. Останній почали використовувати тільки близько 800 року.

Бродіння викликалося додаванням або спеціально вирощених дріжджів, або меду та фруктів, в яких містяться дикі дріжджі. Врешті-решт виходив каламутний напій з дріжджовим осадом. Вживали його при "кімнатній" температурі.

Утім, це далеко не найдавніше пиво на Землі. На Ближньому Сході цей напій варили ще 5500 років тому.

Читайте також:

Японці пообіцяли за 4 роки відродити на Землі мамонтів

Створено пиво, яке підсилює чоловічу потенцію

На розкопках у Місті курганів знайшли камеру із заживо похованими дівчатами

Легенда про гігантського птаха-людожера виявилася правдою

Залиште свій коментар

Аватар
Залиште свій коментар

Коментарі до посту

Останні Перші Популярні Разом коментарів: